114	zile de luptă cu dușmanul invizibil…

Anul acesta se împlinesc  32 de ani de când Constantin Coroliuc din Oprișeni, Hliboca, a luptat pe acel front invizibil în zona Cernobylului.  În 26 aprilie 1988 a fost chemat de comisariatul militar în calitate de ostaș rezervist. Prima destinație a fost orașul Bila Țerkva, unde proaspeții combatanți au schimbat hainele civile pe cele militare. A urmat apoi încadrarea într-un regiment dislocat în apropierea orașului Pripeat. Dimineața plecau la muncă și seara reveneau în locul de cantonament.

  • Cu ce ne ocupam? Dezactivarea teritoriilor radioactive, sate întregi deja părăsite  erau rase de pe fața pământului. Am lucrat și în apropierea celui de al patrulea bloc al Centralei Atomice Cernobyl… – își amintește dl Constantin Coroliuc. – Acasă am ajuns pe 19 august.

Bineînțeles, acele 114 zile nu i-au lăsat numai amintiri de neuitat, ci  au influențat și asupra sănătății. Primul  „salut” din Cernobyl  l-a primit în 2004, printr-un atac cerebral. I s-a acordat categoria I, statutul de participant  la acțiunile de luptă. Beneficiază de unele programe de reabilitare, mai vizitează spitalul militar, i se acordă uneori locuri  de tratament în sanatorii. Cred că e foarte puțin, dacă am pune pe cântar prețul oferit de Constantin Coroliuc pentru toate acestea. Însă, dumnealui pare să fie mulțumit. E ceva creștinesc în această stare sufletească a domnului Constantin, adică a omului care și-a făcut cinstit datoria față de aproapele.  Mulțumește Bunului Dumnezeu pentru că e în viață, deoarece mulți dintre foștii camarazi au trecut în amintire.

Să-i dorim și noi consăteanului nostru  Constantin Coroliuc multă sănătate, mulțumindu-i din numele generațiilor de azi pentru că a contribuit  cu propria sănătate la salvarea țării de pericolul radioactiv.

Vasile BÂCU

Viorel SEMCU (foto) În imagini: Dl Constantin Coroliuc: în vara lui 1988 și în prezent.

2 răspunsuri la „114 zile de luptă cu dușmanul invizibil…”

  1. Avatarul lui Nicoleta
    Nicoleta

    Dumneavoastra nu ati gresit putin anul?

    Apreciază

    1. Avatarul lui Bâcu Adrian

      „În 26 aprilie 1988 a fost chemat de comisariatul militar în calitate de ostaș rezervist”.
      În articol se vorbește despre perioada când a fost chemată persoana respectivă.

      Apreciază

Lasă un comentariu

Gazeta de Herța

Este profund recunoscătoare pentru susținerea voastră constantă și pentru că sunteți alături de noi în fiecare săptămână în călătoria noastră de a vă ține conectați la evenimentele și acțiunile din jurul nostru.

Fiecare like, repost sau abonare reprezintă un pas crucial spre menținerea presei locale. Solidaritatea voastră poate face diferența dintre a avea sau nu o fereastră deschisă către evenimentele locale și cultură.

Haideți să arătăm solidaritate și să ne implicăm în menținerea presei locale în viață. Un mic gest din partea dumneavoastră poate avea un impact imens.

Să ne unim!

Site web propulsat de WordPress.com.