Un prieten al românilor înstrăinați de istorie a plecat la Cer…

La 26 august a.c. a mai apus  un Luceafăr al neamului românesc, care lumina mereu calea  românilor înstrăinaţi din Patria-mamă prin soarta amară creată  de istorie.

La al 90-lea an a încetat din viaţă  Ioan BÂTEA din Baia Mare, România.

Activitatea de muncă a domniei sale  toată a fost legată de Justiţie.  S-a pensionat  la postul de lucru – procuror de parchet, cu titlul  de magistrat-procuror.

Născut în anul 1930, Ioan Bâtea a trecut  cu demnitate printr-o perioadă  social-istorică  foarte complicată şi a rămas întotdeauna  pe verticală.

 Fiind dornic de cunoştinţe, din fragedă copilărie  a adunat documente scrise, cărţi, reviste şi alte materiale  ce oglindeau  evenimentele social-istorice şi au rămas o mărturie  a neamului românesc.

Aflându-se la pensie, Ioan Bâtea şi-a continuat activitatea  în scopuri  social utile. A  folosit  materialele  acumulate  în publicaţii de  cărţi şi reviste. Avea scopul  ca viitoarele  generaţii „… să cunoască luptele  dintre  democraţie, fascism şi comunism, care ca curente politice  luptau împotriva  democraţiei sfâşiindu-se  între ele…, să cunoască  lupta,  suferinţele şi străduinţa  părinţilor, buneilor şi străbunilor pentru supravieţuire,  virtutea şi eroismul neamului românesc”. Anume aceste rânduri ca un fir  roşu oglindesc  străduinţa  autorului în cartea  sa „Mărturiile unor refugiaţi şi deportaţi români din  RSS Moldova (Basarabia), Bucovina de Nord şi Ţinutul Herţa” (Editura Gnesis, Baia Mare, a.2012). A descris urgiile expulzărilor retrăite de români din urma  Dictatului de la Viena din octombrie 1940 în volumele „Naţii din Satmar şi Maramureş” şi „ Genocidul  bucovinenilor de la Lunca, Fântâna Albă şi de la închisoarea din Cernăuţi, crimele,  teroarea şi deportările  comise de bolşevicii ruşi,  în iunie 1940, aprilie 1945, 1949 şi 1951 trebuie cunoscute”.

În ultimul timp, Ioan Bâtea pregătea pentru tipar un nou volum despre „Participarea  românilor bucovineni în primul Război Mondial, care, probabil, a rămas neterminat.

Cu gingăşie  ne amintim de întâlnirile cu domnul Ioan Bâtea când ne numea pe noi, românii, lăsaţi în afara României, frate şi soră, în dependenţă de persoană.

Acum, când moartea nemiloasă  a rupt activitatea  fructuoasă a lui Ioan Bâtea şi ne-a lăsat mai orfani, cu adâncă plecăciune ne închinăm memoriei  lui Ioan Bâtea, care, ca un frate de neam şi sânge, s-a consacrat luptei pentru dreptatea istorică a neamului românesc.

Luându-ne rămas bun pe vecie de la Ioan Bâtea, exprimăm profunde condoleanţe întregii sale familii şi prietenilor defunctului.

Fie-i ţărâna uşoară şi Dumnezeu să-l aşeze în lumea celor drepţi din Împărăţia Sa.

Familia Silvia și Dumitru GHIVIREAC, Vasile BÂCU

 or. Herţa, regiunea Cernăuţi, Ucraina

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s