Mihai Eminescu omagiat, la 170 de ani de la nașterea sa, în Ținutul Herța

La 15 ianuarie 1850, în familia Eminovici, venea pe lume Mihail, cel care  a devenit mai apoi unul dintre cei mai importanți scriitori români.

În  miez de iarnă,  lucrătorii sferei culturale din Ținutul Her­ța s-au adunat să-l omagieze pe Mihai Eminescu, poetul nostru naţional, care a împlinit  170 de ani de la naştere. Chiar  dacă îl trecem cu vederea de-a lungul anului, Eminescu se face simțit zi de zi prin poemele cunoscute.

Cu acest prilej, o ceremonie de depunere de flori a avut loc în  dimineaţa zilei de 13 ianuarie la bustul poetului din Piața Centrală din orășelul Herța. Au fost prezenţi Victor Ciuclea, președintele Con­siliului Raional, Victor Iavețki, șeful interimar al Administrației Raionale de  Stat Herța, Vera Țârdea,  șefa sectorului cultural al ARS Herța, Ion Niculcea, șeful Direcției financiare, bibliotecari și coordonatori artistici ai caselor de cultură din ținut.

De asemenea, la 15 ianuarie, la Biblioteca centrală raio­nală „Gh. Asachi” din Herța a fost organizată manifestarea  „Dor de Eminescu”, la care au luat parte elevii Liceului raional „Gh. Asachi”, însoțiți de  profesoara de limba română Elena Apetri și bibliotecara Rodica Șcarampota.

În cadrul activității, elevii au putut  afla 10 lucruri mai puțin cunoscute despre Mihai Emi­nescu, să recunoască unele poezii, să rezolve un rebus despre viaţa şi opera scriitorului și să facă cunoștință cu expoziția de carte tematică.

Elevii au venit la bibliotecă nu doar să asculte, ci și să recite mai multe poezii, aducându-le celor din sală zâmbetul pe buze.

Vă reamintim că, geniul literaturii române are cel mai lung poem de dragoste, „Luceafărul” și a descris copilăria pe care a petrecut-o la Botoșani și Ipotești în versuri.

Printre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu amintim „Somnoroase păsărele”, „Floare albastră”, „Lucea­fărul”, „Scrisoarea I” „Scrisoarea II”, „Scrisoarea III”, „Scrisoarea IV”, „Lacul”, „Revedere”, „Pe lângă plopii fără soț”, dar și altele care cu siguranță au rămas în memoria oricărui iubitor de poezie și nu numai.

Mirela AMARIE

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s