SĂ CONTĂM PE OPINIILE ALEGĂTORILOR ȘI BUNUL SIMȚ

Stimați locuitori ai CTU Herța! Evenimentele care au avut loc în ultimele zile legate de posibila transformare a Școlii medii Herța în Școală  de bază prin alipirea către aceasta, în calitate de filială, a Școlii din Movila, și rezonanța stârnită de către aceste încercări în rețelele de socializare,  m-au determinat să mă adresez către dumneavoastră prin intermediul ziarului raional.

Activând în cadrul organelor reprezentative locale pe parcursul ultimilor 22 de ani, întotdeauna, luând orice de­cizie, am pus accent pe opiniile ale­gătorilor mei și pe bunul simț, de altfel n-aș fi fost reales de 6 ori consecutiv.

Niciodată nu am avut nimic împotriva unei instituții educaționale din raion, cu atât mai mult a Școlii din Herța, însă la adoptarea deciziilor  de acest gen se ia în considerare, în primul rând, opinia publică, interesele întregii comunități și consecințele ce vor urma. Comasarea a două instituții de învățământ (cu atât mai mult cu limbi de predare diferite) se face în urma unor dezbateri publice cu  participarea părinților și profesorilor de la ambele școli, reprezentanților autori­tă­ților locale, activiștilor publici și presei. Din păcate, metoda aleasă de către Primăria orașului Herța a fost una pe care nu am înțeles-o și căreia m-am opus de la bun început. Domnul primar Vasile Scripcaru a decis să realizeze acest lucru printr-o metodă mascată de necesitatea obținerii sumei de 4 mln. grn.,  prevăzută pentru re­nova­rea blocului central al școlii. Mi-am expus poziția, precum că asemenea chestiuni delicate nu se rezolvă în acest mod, încă în timpul întâlnirii reprezentanților instituțiilor de învățământ, desfășurată la 11 februarie, însă dl Vasile Scripcaru a insistat, totuși, ca sesiunea Consiliului local să aibă loc a doua zi, stabilind și ora -14.30 – pentru a putea asista și profesorii Școlilor din Herța și Movila. Bineînțeles, că pe cei de la Liceu, Molnița și Satul Mare organizatorii „au uitat” să-i invite, iar opinia lor  nu prea avea valoare la acel moment. În mod firesc 9 din consilierii prezenți în sală, printre care și eu, s-au abținut de la adoptarea unei decizii, lucru care a stâr­nit multă panică și speculări în rân­durile populației, în rețelele de socializare apărând diferite postări precum că suntem împotriva îmbună­tă­țirii condițiilor de studii ale elevilor de la ȘM Herța, cică vrem ca această școală să devină gimnaziu, iar părinții vor fi obligați să-și ducă copiii la studii în alte raioane. S-au început și presiuni asupra mai multor consilieri, profesorii de la Școala din Herța le rugau foarte apăsat pe unele rude de ale mele, care au copii la aseastă instituție de învăță­mânt, să mă convingă să-mi schimb părerea. Aș menționa că sunt mândru  de faptul că ȘM Herța este una dintre cele mai bune instituții de învățământ din regiune și merită susținerea tuturor. Ba chiar am contribuit și eu la îmbunătățirea stării ei materiale.

În cele din urmă, Primăria  a decis să mai organizeze o sesiune pe data de 14 februarie în incinta sălii de sport a ȘM Herța, acolo unde un grup de cetățeni sperau să ne oblige să adoptăm decizia dorită de primărie.  De aceea, majoritatea consilierilor au decis să ignoreze această pseudosesiune, în sala sportivă prezentându-se doar 13 aleși locali. Văzând că nu dispun nici măcar de cvorumul necesar pentru desfășurarea ședinței, mulți dintre părinți s-au apucat să telefoneze la stânga și la dreapta, amenințând că ne vor aduce cu forța la sesiune. I-a întrecut pe toți secretara Consiliului local, dna Nona Bodaicu, care ne-a numit pe cei absenți „struți”, exprimându-se într-un mod neadmisibil pentru un funcționar al Primăriei.

Se pare că, totuși, în cele din urmă reprezentanții Primăriiei au înțeles că strategia adoptată este una greșită care, în mod normal, nu poate con­solida comunitatea. Marți, 18 februarie, a fost organizată o masă rotundă, în cadrul căreia s-a reușit atingerea unui compromis optimal la momentul dat pentru întreaga comunitate. Toate instituțiile de învățământ pentru mo­ment își vor păstra statutul actual, iar Școala din Herța va obține subvenția necesară pentru renovare. Toate deciziile refe­ritoare la formarea unei școli de bază pe teritoriul CTU Herța vor fi luate în urma unor discuții publice.

În opinia mea, situația tensionată, creată artificial în comuna  noastră, nu duce la nimic bun.  Datoria noastră în calitate de consilieri locali este să realizăm cât mai multe lucruri pozitive pentru bunăstarea întregii comunități și să-i reprezentăm cu fruntea sus pe cei care ne-au încredințat mandatul.

Mihai TANAS,

consilier local în CTU Herța

P.S. Din partea redacției:

Despre situația creată în jurul posibilei comasări a celor două instituții de învățământ s-a scris foarte mult în publicațiile on-line și rețelele de socializare. În ziarul nostru n-a apărut nimic nu din cauză că îi publicăm doar pe „pochi”, cum s-a exprimat recent în redacție un deputat puțin furios, când a văzut, probabil, în prima pagină reportajul despre comemorarea jertfelor nevinovate de la Lunca. Răspunsul e simplu. În ziua când se derulau evenimentele descrise mai sus, ziarul era deja tipărit și le suntem recunoscători colegilor de la publicațiile on-line, în particular de la BucPress, care au publicat primele sesizații și au continuat dezvăluirea temei respective.  Culmea e că nici pe parcursul săptămânii care a trecut nu am primit la redacție oarecare puncte de vedere, pozitive sau negative. Rândurile de mai sus, semnate de către dl consilier Mihai Tanas, au apărut în poșta redacției la sfârșitul zilei de ieri, când numărul curent era spre finalizare. Îl publicăm cu mențiunea  că suntem gata să dăm publicității și alte puncte de vedere prezentate la redacție.

Însă, în aceste rânduri despre altceva aș vrea să întreb: de unde vine această idee? Sunt sigur că nu de la Primăria din Herța, nici de la părinți! Managerii  serviciului public proaspăt numiți la nivel de regiune au hotărât, probabil, să câștige primele puncte în fața mai marilor lor, folosind aceleași metode ca în sistemele din care au venit: cel de sus zice – cel de mai jos îndeplinește întocmai. Rezultatul l-am văzut cu toții, mai ales în rețelele de socializare, unde au apărut opinii și etichetări șocante, demne de o cercetare mult mai minuțioasă pentru serviciile speciale, sociologi etc. Dar dacă conflictul continua și apăreau jertfe nevinovate, pe conștiința cui erau trecute?…

Oricum, faptul că aleșii locali au găsit limbă comună în ședința din 18 februarie (am aflat-o din auzite, fără să fim invitați), ne dă speranțe că situația creată va fi o lecție pentru toți. Mai ales pentru acei care își doresc să „tragă sforile”. Pentru Comunitatea Unită din Herța aș spune că a fost și un examen de maturitate. Pe care, până la urmă, l-a susținut.

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s