Cu dor de Slobozia natală și Ținutul Herța

Ţinutul Herţa a dat ştiinţei o pleiadă întreagă de savanți și pedagogi cu renume. O bună parte dintre ei activează în prezent în Republica Moldova.

Mai jos propunem cititorilor câteva crâmpeie din viaţa şi activitatea domnului Gheorghe COZARI,  originar din  Slobozia Herţei, care în prezent locuieşte şi activează în oraşul Chişinău.

S-a născut la 21 februarie 1968, într-o familie de intelectuali. Tatăl, Ilie Cozari, a lucrat toată viaţa în calitate de şef la Oficiul poştal Godineşti, iar mama Ana – învăţătoare de clasele primare la şcoala din localitate. După absolvirea şcolii medii susţine cu succes examenele la Universitatea cernăuţeană,  Facultatea de filologie (specialitatea limba şi literatura română), pe care a absolvit-o în anul 1992.

Şi-a început cariera pedagogică în calitate de profesor de limba şi literatura română la Şcoala medie de cultură generală nr. 39 din Chişinău, Republica Moldova. Între anii 1991-2001 a deţinut funcţia de director-adjunct la această instituţie instructiv-educativă. În anul 1999 i s-a oferit gradul II didactic, pe care l-a confirmat în anii 2004, 2009 şi 2014. În perioada 2000-2003 a activat prin cumul în calitate de profesor de limba şi literatura română pentru cursuri speciale la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova.

Din luna septembrie 2007 este angajat prin transfer la Liceul Teoretic „Minerva” din Chişinău, în calitate de profesor de limba şi literatura română.

Pe parcursul anilor 2007-2013 a susţinut, de asemenea, ore publice în cadrul seminarelor republicane pentru profesorii aflaţi la cursurile de perfecţionare la specialitatea „Limba şi literatura română”, organizate de Institutul de ştiinţe şi educaţie.

A activat în calitate de mentor pentru studenţii-practicanţi de la Universitatea de Stat din Tiraspol şi Universitatea de Stat din Chişinău. Domnul Gheorghe Cozari este coautor a două dicţionare: „Dicţionar didactic de termeni medicali-veterinari”  şi  „Dicţionar medical-veterinar: român-latin-englez, englez-latin-român”.

E căsătorit cu doamna Anişoara Stradnic, originară din raionul Tarutino, regiunea Odesa, fostă colegă de facultate. În prezent este şefă de catedră la Universitatea Agrară din Chişinău.

Cu drag îşi aminteşte domnul Gheorghe de colegii de la Universitatea cernăuţeană Nicolae Şapcă, Vasile Bâcu şi alţi colegi şi prieteni.

Deseori revine la baştină, la Slobozia, la mamă şi la sora Violeta din Cernăuţi.

Astăzi, 21 februarie, domnul Gheorghe Cozari îşi alipeşte la buchetul vieţii încă un mândru trandafir.

Fie ca întotdeauna să vă zâmbească cerul paşnic, să aveţi în viaţă totul ce doriţi şi succese remarcabile pe tărâmul profesional.

La aceste sincere felicitări se alătură foştii colegi, prietenii şi rudele.

La mulţi ani şi la mai mare!

Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s