UN MĂRŢIŞOR PENTRU SCUMPA PROFESOARĂ…

E ceva simbolic că fiecare primăvară, odată cu trezirea naturii la viaţă, ne aduce tuturor bucurie şi soare în suflete.

Primăvara şi femeia sunt indisolubil legate de frumuseţea lor irepetabilă, farmecul şi gingăşia, prin menirea sfântă de a dărui o nouă viaţă. Nu în zadar cele mai calde, mai măreţe şi mai poetice cuvinte sunt consacrate  femeii, fiind puse pe altarul sfânt al dragostei pentru ea.

 Mai jos propunem cititorilor câteva crâmpeie din viaţa şi activitatea pedagogică a doamnei Elena APETRI,  profesoară de limba şi literatura română la Liceul raional „Gh. Asachi”.

Primele cunoştinţe de carte le-a primit în satul natal Culiceni, la Şcoala de opt ani, având-o ca prima învăţătoare pe doamna C. Rusu. După absolvirea şcolii  din sat a învăţat doi ani la Şcoala-internat  Herţa, apoi a studiat la Institutul pedagogic „A. Russo” din Bălţi (Republica Moldova), Facultatea de litere.

În anul cinci, în paralel,  a fost profesoară de limba şi literatura română la Şcoala pedagogică din oraşul Bălţi.

După absolvirea institutului a revenit la baştină.  Când a sosit la Herţa, dl Vasile Toderean, şeful Secţiei raionale de învăţământ, ducea pe umeri problema deschiderii unei şcoli de tip nou – a Liceului românesc din Herţa.

Şi de atunci, până în prezent, e profesoară de limba şi literatura română la Liceul „Gh. Asachi”.

Doamna Elena educă în conştiinţa fiecărui elev cultura limbii române, portului românesc.

Aşa cum tindem să ne cumpărăm o haină nouă, să avem o coafură care ne-ar sta bine, tot la fel trebuie să ne dobândim mereu frumuseţea  prin limbă, prin ce şi cum vorbim – îmi mărturiseşte doamna profesoară.

Mulţi elevi ai domniei sale i-au urmat calea, studiind în România şi la Universitatea de stat din Cernăuţi. Să reţinem aceste nume: Adrian Grosu, Gh. Gologan, Adrian Medvedi, Tatiana Spataru,  Iuliana Şpac ş.a.

După cum ne mărturiseşte doamna profesoară: „A fi pedagog înseamnă mult mai mult decât a avea o profesie…”.

În prezent  mai are ore de limba şi literatura română la Liceul pedagogic din or. Cernăuţi.

A doua vocaţie a doamnei Elena este poezia. A îndrăgit-o de la mama, care, în fiecare an, de Anul Nou, compunea frumoase urături.

Temele versurilor izvorâte din penița ei sunt tradiţionale. Scrie despre ceea ce simte şi trăieşte sufletul omului, lirică de dragoste, etc.

În anul 2010, la Herţa, Grupul editorial „Cuvântul”, scoate de sub tipar  prima carte a doamnei Elena Apetri, întitulată „Sună clopoţelul, sună”.

Volumul de faţă a fost conceput cu ideea de a veni în sprijinul şcolilor româneşti, ca instrument de soluţionare parţială a uneia din necesităţile  acute, privind asigurarea cu materiale practice în limba română pentru desfăşurarea diferitor acțiuni în afara orelor de curs.

 În aceste zile de Mărțișor, în casa doamnei profesoare Elena Apetri e o atmosferă de sărbătoare. Copiii, întreaga familie, colegii de serviciu o felicită, mulțumindu-i pentru  că le este o călăuză fidelă pe drumul vieții.

Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s