Învățământ în fața televizorului: cum funcționează online Școala panucraineană

Odată cu începerea carantinei,  în fața pedagogilor a apărut o sarcină complicată – învățământul la distanță. Însă, multe școli nu dispun de posibilități tehnice pentru organizarea procesului de învățământ online. Iar o bună parte dintre elevi – accesul la Internet. Pentru ca nici un elev să nu rămână într-o parte de procesul de învățământ, Președintele Volodymyr Zelenski a inițiat proiectul „Școala panucraineană online”. Centrul monitorizării și controlului  public s-a interesat care sunt primele rezultate ale acestui proiect.

Accesibil pentru fiecare

Ministerul Învățământului a accentuat că sarcina principală a Școlii panucrainene online constă în accesul elevilor din fiecare colț al țării la cunoștințe. Ea a început să funcționeze din 6 aprilie. Proiectul este prevăzut pentru elevii claselor 5-11 și cuprinde 11 obiecte: limba și literatura ucraineană, istoria Ucrainei, istoria universală, limba engleză, fizica, algebra, geometria, geografia, chimia și biologia. Lecțiile sunt transmise de 12 posturi de televiziune: „Plius-Plius” și „112 Ucraina”  (clasa a 5-a), „ZOOM” și „NewsOne” (clasa a 6-a), „Canalul 5” și „ZIK” (clasa a 7-a), „Indigo” și „UNIAN” (clasa a 8-a), „Rada” și „UA:Cultura” (clasa a 9-a), „UA:Canalul Unu” (clasa a 10-a), „M1” (clasa a 11-a), „Dom” (pentru elevii de pe teritoriile ocupate).

Lecțiile video durează de la 20 până la 30 de minute. Lecțiile încep în fiecare zi – de luni și până vineri – la ora 10 dimineața. Dacă cineva a întârziat la lecția video, o poate viziona pe  canalul YouTube.

Cum pedagogii devin vedete la televiziune

La proiectul vizat participă 40 dintre cei mai buni pedagogi din țară, iar lecțiile video sunt imprimate la o școală din capitală. Temele lecțiilor au fost aprobate de Ministerul Învățământului, însă fiecare profesor prezintă lecția așa cum consideră de cuviință el. Evident că fiecare profesor a fost instruit de specialiștii de la televiziune cum trebuie să se prezinte în fața camerei video. La început în rândurile pedagogilor s-a simțit o anumită stare de stres, cauzată de neobișnuința de a vorbi în fața camerei video.

Pentru ca elevii să manifeste un interes și mai mare față de lecțiile de la televizor, rolurile de „elevi” la unele lecții sunt jucate de cunoscute vedete ucrainene: prezentatoare la TV, muzicanți, actori și sportivi.

Lecții ce prezintă interes și pentru maturi

Chiar în primele zile ale funcționării Școlii panucrainene online, s-au înregistrat indici înalți ai vizionării canalelor de televiziune, care transmiteau lecțiile. Potrivit datelor Companiei Nielsen, Școala panucraineană online a adunat în prima zi un auditoriu de 3,3 milioane de telespectatori. În afară de aceasta, zeci de mii de utilizatori au accesat canalul oficial al Ministerului Învățământului și Științei în YouTube. În prezent la acest canal s-au înregistrat 160 mii de persoane și numărul lor e în creștere.

După cum relatează utilizatorii rețelelor de socializare, lecțiile online sunt privite și de maturi. Potrivit organizatorilor, proiectul va dura până la încheierea perioadei de carantină în școli.

Centrul de monitorizare publică

Publicitate

1 comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s