Modificarea Bugetului de stat cauzată de coronavirus

Coronavirusul și-a adus corectivele sale în viața fiecărui cetățean ucrainean aparte și în viața întregii țări, în ansamblu. În condițiile carantinei ritmul creșterii economice a încetinit și a devenit clar că indicii prevăzuți de Bugetul de stat, adoptat la finele anului trecut, sunt nereali. Pentru ca economia Ucrainei să poată funcționa în noile condiții și să lupte eficient cu epidemia, Guvernul a revăzut indicii bugetari, iar Parlamentul i-a adoptat. Modificările la documentul financiar principal al anului au fost analizate de experți.

Indici generali

Potrivit legii adoptate, indicii la capitolul venituri al Bugetului de stat au fost reduși până la 975,8 miliarde grivne, cu 119,7 miliarde grivne mai puțin decât era prevăzut anterior.

Limita deficitului bugetar este la nivelul de 298,4 miliarde grivne. Se planifică acoperirea lui pe contul creditelor pentru suma de 296,7 miliarde grivne, precum și pe contul obținerii a 0,5 miliarde grivne de la privatizare.

În corespundere cu noile calcule, Guvernul prevede o reducere a Produsului Intern Brut cu 3,9 la sută, creșterea șomajului de la 8,1  la 9,4 la sută, saltul cursului valutar de la 27 grivne pentru un dolar, la 29,5 grivne dolarul. Iar inflația va atinge nivelul de 8,7 la sută.

Premierul Denys Șmygal a numit legea adoptată drept lege a „bugetului situației de urgență”. În pofida pronosticului privind înrăutățirea indicatorilor economici principali, guvernul speră la o creștere economică în cel de-al doilea semestru al anului. El se bazează pe cererea sporită la producția agrară ucraineană în lume, pe reducerea prețurilor la agenții energetici importați.

În același timp, opoziția critică adoptarea modificărilor la Bugetul de stat pe contul împrumuturilor externe fără adoptarea proiectului de lege privind activitatea bancară, care va permite obținerea creditelor de la FMI.

Reduceri și compromise

În pofida discuțiilor aprinse în jurul reducerii finanțării domeniilor culturii și învățământului, guvernanții și deputații au reușit să ajungă la un compromis. Suma pentru finanțarea culturii, totuși, va fi redusă, dar nu atât de esențial ca versiunea precedentă a modificărilor la Bugetul de stat. Ministerul Culturii va obține 7,7 miliarde grivne pentru finanțarea Fondului ucrainean al culturii, teatrelor, păstrarea patrimoniului istorico-cultural și arhitectonic, cinematografiei, Institutului național al  cărții și Institutului memoriei naționale.

De asemenea, s-a reușit finanțarea programelor-cheie ale Ministerului Învățământului și Științei. Pentru programul „Noua școală ucraineană” va fi alocat un miliard grivne. S-a păstrat volumul salariilor pentru profesori și burselor pentru studenți. S-au dezis de Fondul prezidențial pentru susținerea învățământului și de Fondul pentru dezvoltarea instituțiilor superioare și susținerea elaborărilor științifice. Majoritatea parlamentară a declarat că după încheierea crizei se va reveni la aceste fonduri.

Opoziția a criticat cel mai mult reducerea finanțării de susținere a regiunilor. În Bugetul de stat modificat lipsesc subvențiile pentru dezvoltarea comunităților teritorial unite, deși în prima variantă pentru aceasta erau prevăzute 2,1 miliarde grivne. În afară de aceasta a fost redusă cu 2,6 miliarde grivne (până la 4,9 miliarde grivne) finanțarea Fondului de dezvoltare regională. Ministerul Dezvoltării Regionale a explicat că va fi încheiată construcția obiectivelor începute și păstrate locurile de muncă. Însă, în perspectivă va fi complicată realizarea unor mari proiecte de infrastructură. 

În același timp, în Ucraina va fi continuată realizarea Proiectului „Construcția amplă”, în cadrul căruia pentru repararea și construcția drumurilor de însemnătate locală vor fi direcționate 22,2 miliarde grivne. De asemenea, va fi menținut programul de subvenții pentru agricultori la nivelul de 4 miliarde grivne.

Fondul de luptă împotriva coronovirusului

Actualul Buget de stat prevede crearea Fondului de luptă împotriva coronavirusului cu o finanțare de 64,67 miliarde grivne. Banii vor fi folosiți la suplimentarea salariilor medicilor, cumpărarea utilajului medical: teste pentru confirmarea COVID-19, aparate pentru ventilația artificială a plămânilor, mijloace pentru protecția individuală.

De asemenea, din acest fond va fi acordat ajutor financiar cetățenilor ucraineni, care din cauza bolii infecțioase de coronavirus și-au pierdut locul de muncă, precum și familiilor și rudelor lucrătorilor medicali, care și-au pierdut viața din cauza infectării cu COVID-19.

Drept măsură anticriză este considerată mărirea cheltuielilor Fondului de pensii cu 29,7 milioane grivne. „Aceasta este necesar pentru ca în luna mai să fie indexate pensiile pensionarilor care primesc mai puțin de 5 mii grivne, precum și pentru ajutorul de o singură dată, acordat pensionarilor, în sumă de o mie grivne”, a explicat Premierul Denys Șmygal.

Paralel cu aceasta, deputații au susținut restricțiile la salariile funcționarilor în perioada de carantină. Salariile lor nu trebuie să depășească mărimea a 10 salarii minime, și anume 47 mii grivne.

Priorități acordate medicinii și apărării

Modificările la Bugetul de stat adoptate nu prevăd reducerea cheltuielilor pentru aceste două ramuri. Reformarea Forțelor Armate ale Ucrainei va continua. Pentru ramura apărării sunt prevăzute 125 miliarde grivne – este cea mai mare sumă în acești ani de război. 22,7 miliarde grivne din suma anunțată vor fi folosite la cumpărarea, modernizarea, apărarea armamentului și tehnicii militare.

Serviciul Național al Sănătății va primi suplimentar 15,8 miliarde  grivne pentru realizarea programelor garanțiilor de stat în ce privește deservirea populației. Aparte sunt prevăzute 900 milioane grivne pentru asistența medicală de urgență.

Economiștii afirmă că lupta împotriva epidemiei a schimbat nu numai Ucraina, dar și întreaga economie mondială. Modificările la Bugetul de stat au fixat noile realități. Timpul va arăta cât de reali sunt acești indici.

Centrul de monitorizare publică

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s