Cartea – pâinea sufletească

Cartea e oglinda vieții,

 E îndrumătoarea stea,

Până la albe bătrâneți

Fiți prieteni buni cu ea.

Cartea este și a fost unica sursă de informații, izvorul cunoștințelor și comoa­ra sufletului. Cartea este pâinea și bucuria sufletului. În popor se spune: „Cine știe carte are patru ochi”.

Din cele mai vechi timpuri cartea a fost instrumentul de bază în viața omului. Cartea a fost și rămâne o moștenire pentru neamul omenesc din generație în genera­ție. Ea ne face să fim mai buni, să luptăm împotriva minciunii și nedreptă­ții. Prin citirea unei cărți, cititorul poate afla multe lucruri interesante despre trecut, iubire, omenie, fericire, muncă, frumu­sețe și credință. Pentru a citi o carte mai întâi trebuie să ai dragoste și răbdare. Tematica cărților este diferită. Unii preferă să citească romane de dragos­te, alții cu ajutorul cărții studiază istoria, mediul înconjurător și cultura omenirii. Ceilalți citesc cu mare plăcere cărți duhov­nicești, învățăturile Sfinților părinți. Cartea este ca un pom ce rodește și poți culege roadele care îți bucură sufletul.

În perioada anilor 60-70 absolut toți, fără excepție, citeau cărți, începând de la copii și terminând cu oamenii în vârstă.  Citeau pretutindeni – în parcurile de odihnă, în autobuze și tre­nuri. Vedeai peste tot persoane care citeau. În această perioadă a crescut mult rolul cărții în viața societății. Majoritatea oamenilor cumpărau cărți, aveau biblioteci personale.

Citind o carte cititorul devine mai bogat sufletește, își îmbogățește limbajul, vorbește mult mai corect și frumos. Cunoaște mai mult din istoria țării, devine mai conști­ent și cultural, are cunoștințe universale. În vremea de față s-a schimbat timpul, s-au schimbat și oamenii, care nu mai au interes să citească o carte.

Cu părere de râu, se închid biblioteci­le și statul nu ia nici o măsură.  Biblioteca este o mică părticică din cultura poporu­lui. Dacă nu avem cultură – nu avem nici viitor.

Apariția Internetului a schimbat mult atitudinea oamenilor față de lecturarea cărților. Acum ne lipsește mirosul cărților, revistelor și ziarelor în limba română.

Totuși, cartea a fost și rămâne un important mijloc de informare pentru societate. Citirea unei cărți este a doua pâine sufletească. Stimați cititori ai ziarului „Gazeta de Herța”! Citiți o carte și veți primi o mare alinare sufletească!

Andrei COLAC,

veteran al muncii culturale

din satul Costiceni

Redactorul rubricii: Serghei BARBUȚA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s