Cartea e oglinda vieții,
E îndrumătoarea stea,
Până la albe bătrâneți
Fiți prieteni buni cu ea.

Cartea este și a fost unica sursă de informații, izvorul cunoștințelor și comoara sufletului. Cartea este pâinea și bucuria sufletului. În popor se spune: „Cine știe carte are patru ochi”.
Din cele mai vechi timpuri cartea a fost instrumentul de bază în viața omului. Cartea a fost și rămâne o moștenire pentru neamul omenesc din generație în generație. Ea ne face să fim mai buni, să luptăm împotriva minciunii și nedreptății. Prin citirea unei cărți, cititorul poate afla multe lucruri interesante despre trecut, iubire, omenie, fericire, muncă, frumusețe și credință. Pentru a citi o carte mai întâi trebuie să ai dragoste și răbdare. Tematica cărților este diferită. Unii preferă să citească romane de dragoste, alții cu ajutorul cărții studiază istoria, mediul înconjurător și cultura omenirii. Ceilalți citesc cu mare plăcere cărți duhovnicești, învățăturile Sfinților părinți. Cartea este ca un pom ce rodește și poți culege roadele care îți bucură sufletul.
În perioada anilor 60-70 absolut toți, fără excepție, citeau cărți, începând de la copii și terminând cu oamenii în vârstă. Citeau pretutindeni – în parcurile de odihnă, în autobuze și trenuri. Vedeai peste tot persoane care citeau. În această perioadă a crescut mult rolul cărții în viața societății. Majoritatea oamenilor cumpărau cărți, aveau biblioteci personale.
Citind o carte cititorul devine mai bogat sufletește, își îmbogățește limbajul, vorbește mult mai corect și frumos. Cunoaște mai mult din istoria țării, devine mai conștient și cultural, are cunoștințe universale. În vremea de față s-a schimbat timpul, s-au schimbat și oamenii, care nu mai au interes să citească o carte.
Cu părere de râu, se închid bibliotecile și statul nu ia nici o măsură. Biblioteca este o mică părticică din cultura poporului. Dacă nu avem cultură – nu avem nici viitor.
Apariția Internetului a schimbat mult atitudinea oamenilor față de lecturarea cărților. Acum ne lipsește mirosul cărților, revistelor și ziarelor în limba română.
Totuși, cartea a fost și rămâne un important mijloc de informare pentru societate. Citirea unei cărți este a doua pâine sufletească. Stimați cititori ai ziarului „Gazeta de Herța”! Citiți o carte și veți primi o mare alinare sufletească!
Andrei COLAC,
veteran al muncii culturale
din satul Costiceni
Redactorul rubricii: Serghei BARBUȚA