Visul înaripat al lui Ștefan Bezușco din Oprișeni

La 21 septembrie, când ortodoximea sărbătorea Nașterea Maicii Domnului, iar la scumpii mei Oprișeni era zi de hram, pe lângă atmosfera de sărbătoare  ce domnea peste locul de baștină în acea zi de toamnă aurie, am rămas impresionat la culme de încă un eveniment ce a avut loc grație consăteanului Ștefan Bezușco, care, pe lângă faptul că îmi este coleg de generație cu care am organizat multe piese populare în timpul sărbătorilor de iarnă, s-a dovedit a fi și un columbofil pasionat, președinte al Organizației obștești „Federația columbofililor sportivi ai ținutului Hliboca”. 

În acea zi am fost martorul unui final de competiții europene ale amatorilor de porumbei. Peste două sute de păsări au fost transportate în orașul Dnipro și de acolo, în dimineața zilei de 21 septembrie, ora 08.00, au pornit în zbor spre Oprișeni ca să ajungă acasă în aceeași zi, în jurul orei 15.30.

Sincer să fiu, nu credeam că așa ceva e posibil, că o pasăre mică – simbolul mondial al păcii – poate să parcurgă în zbor distanța de circa șase sute de kilometri timp de numai aproape șapte ore.

Dar așa a fost. Primul porumbel s-a încadrat în acest timp, urmat de alții, care aterizau sleiți de puteri, în aplauzele frenetice ale columbofililor prezenți, atât din Oprișeni, cât și din alte orașe ale țării. S-a simțit lipsa colegilor europeni, deoarece nu au putut fi prezenți din cauza pandemiei, însă ei au contribuit cu mijloace financiare importante la fondul de premii, fiind siguri că aici există o locație unde se pot organiza competiții de nivel european.

La ceremonia de menționare a învingătorilor au fost prezenți primarul satului, dl. Nicolae Popovici, reprezentantul Consiliului Regional Cernăuți, dl Mihai Gherman, care au înmânat organizatorului diplome de onoare, mulțumindu-i pentru realizarea acestui proiect, ce izvorăște din copilăria sa, moștenit de la tata.

Să-i  dorim și noi mult succes în continuare și zbor neîntrerupt în frumoasa lui îndeletnicire!

Vasile BÂCU

În imagini: Ștefan Bezușco, demonstrează porumbelul-campion; secvențe din cadrul finalei competițiilor europene ale columbofililor de la Oprișeni, raionul Hliboca.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s