Sâmbătă, 5 decembrie, luna de iarnă fără de zăpadă când creştinii ortodocşi îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Sava cel Sfinţit (stil nou), enoriaşii din diferite localităţi şi-au îndreptat paşii spre Biserica din Hreaţca cu hramul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil să participe împreună cu credincioşii din localitate la Sfânta Liturghie de resfinţire a Pristolului (masa Sfântului Altar) nou pregătită.
Este de menţionat că această sfântă biserică a fost resfinţită după o reparaţie bună sâmbătă, 6 noiembrie 2016, de un sobor de preoţi în frunte cu Î.P.S. Meletie, Mitropolitul Cernăuţilor şi al Bucovinei. Timpul trece repede, ne grăbim să facem ceva bun, frumos, demn de amintire pentru cei ce vor continua să păstreze valorile spirituale ale neamului nostru.
Și ccum Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Î.P.S. Meletie, Mitropolitul Cernăuţilor şi al Bucovinei, împreună cu Î.P.S. Siluan, Espiscop de Herţa, Dumitru Pavel, protopopul raionului, cu un sobor de preoţi şi diaconi, susţinut de corul de cântăreţi profesionişti.
Momente de înălţare duhovnicească au urmat pe tot parcursul Sfintei Liturghii pentru toţi cei prezenţi, dar în deosebi pentru familia Protoiereului Vasile Pavliuc, născut la Sinăuţi, Hliboca, parohul Bisericii cu hramul Naşterea Maicii Domnului din Oprişeni şi a preotesei Larisa, născută la Mogoşeşti, Herţa medic de profesie, având onoarea de prezenţă la hirotonia în treaptă de preot a fiului, părintele diacon Serafim.
Prin Taina Hirotoniei se respectă în Biserică cele trepte ale preoţiei: diaconia, preoţia şi arhieria. Cel ce se hirotoneşte preot trebuie să fie mai întâii hirotonit diacon şi apoi preot.
Hirotoniile se săvârşesc în biserică şi numai de Episcop (Arhiereu) la rugăciunile de hirotonie la care el cheamă harul Sfântului Duh să se coboare asupra candidatului îngenuncheat în faţa Sfitei Mese. Apoi Arhiereul în faţa uşilor împărăteşti dă celui hirotonit veşmintele, arătându-le pe rând poporului și zicând: „Vrednic este!”
Preoţia nu este o profesie oarecare, ci o slujire sfântă a lui Dumnezeu care trebuie să o folosească spre mântuire.
Cuvântul de predică a fost rostit de protoiereu Ioan Cărăuşu, parohul Bisericii Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil din Mihoreni, unde a vorbit în deosebi despre viaţa Sfântului Cuvios Sava cel Sfinţit care de la începutul vieţii sale a îndrăgit vieţuirea călugărească intrând la mănăstirea Flovian. Din copilărie era foarte înfrânat de la toate. În grădină avea un măr cu mere frumoase şi ar fi dorit să mănânce un măr. A rupt mărul din copac, dar nu l-a mâncat, ci l-a călcat în picioare şi hotărî să nu mănânce măr niciodată. Respecta regimul de mâncare cu rugăciuni, post, cum era la mănăstire. Iar mărul l-a socotit ca o ispită şi s-a răfuit cu el. Cuviosul Sava a fost învăţător a multor monahi şi făcea multe minuni.
În continuare preotul Ioan a mulţumit părinţilor diaconului Serafim pentru creşterea şi educaţia fiului care de astăzi a completat rândurile preoţiei spre slava lui Dumnezeu.
Î.P.S. Siluan, Episcop de Herţa, s-a adresat cu un cuvânt de felicitare către cei prezenţi la Sfânta Liturghie. Le-a dorit multă sănătate, linişte sufletească celor care poartă numele Sava, familiei Pavliuc cu ocazia înnoirii în rândurile preoţiei. Au fost acordat Diplome de onoare din partea Mitropoliei de Cernăuţi celor care ajută biserica.
Primarul satului doamna Emilia Matei le-a mulţumit arhiereilor, preoţilor, enoriaşilor care au înfrumuseţat biserica, satul, ţinutul nostru cu prezenţa şi slujirea frumoasă.
Xxx
Și la Molniţa – slujbă arierească la Biserica Înălţarea Domnului. În octombrie s-a resfinţit Masa din Sfântul Altar de către Î.P.S. Siluan, Episcop de Herţa împreună cu un sobor de preoţi. Duminică, 6 decembrie Sfânta Liturghie a fost oficiată de Î.P.S Longhin Mitropolitul de Bănceni, la fel însoţit de mai mulţi preoţi slujitori.
La 6 decembrie (stil nou) şi la 19 decembrie (stil vechi) Biserica îl pomeneşte pe Sfântul Nicolae, arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cinstit de toată creştinătatea, pentru că este sfântul iubirii. A fost un om de o foarte mare cultură teologică, o autoritate în domeniu şi un om cu profil moral model. Din acest motiv, adesea este pus alături de apostoli.

Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al fetelor nemăritate şi celor acuzaţi pe nedreptate.
Î.P.S. Mitropilit Longhin a fost întâmpinat după obicei de către trei copii cu flori, poezii frumoase şi cuvinte de „Bine aţi venit!”, conduşi de buna lor îndrumătoare, doamna Ludmila Alazaroaie, șefa Bibliotecii locale Apoi au urmat aceleaşi cuvinte de „Bine aţi venit la noi!”, de dl Gheorghe Chilaru, gospodar al satului, care i-a oferit pâine şi sare ca semn de mare respect. Sfânta Liturghie a fost oficiată de către vlădica Longhin, împreună cu un sobor de preoţi invitaţi de preotul paroh, Mihail Maraşciuc.
Cuvântul de predică l-a rostit preotul Mihail Popescu, slujitor la Spitalul judeţean din Piatra Neamţ, România, sosit la noi cu familia să viziteze locurile sfinte. A vorbit foarte frumos pe înţelesul tuturor, despre datele şi pilde din viaţa Sfântului şi Marele Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.
A vorbit şi Mitropolitul Longhin care, ca întotdeauna, vorbeşte blând şi pătrunzător, convins prin fapte şi exemple din viaţă pe baza dragostei faţă de aproapele şi credinţei în Dumnezeu. A comparat dragostea şi dărnicia locuitorilor satului Molniţa care sunt imediat ajutători în toate Mănăstirii din sat, cu locuri de teren pentru construcţii: casă, ogradă, grădină, fântână, copaci fructiferi, copii să înveţe la şcoală, ajutor material şi fizic la construcţii, pe câmp şi la livadă, sunt prezenţi la sfintele slujbe de zi şi de noapte. Aşa a fost şi Sfântul Ierarh Nicolae care a împărţit toată averea şi ajuta pe nevoiaşi.
Pentru toate acestea le-a mulţumit frumos şi cu zâmbet pe faţă a spus: „Vin la voi că vă iubesc şi am să mai vin!”. La toţi cei prezenţi copii şi vârstnici le-a dăruit iconiţe ale Sf. Ierarh Nicolae şi pachete cu dulciuri.

Surâsul unui copil este o floare culeasă din rai, privirea lui curată, o revarsă din lumea cerească. Copiii au recitat sub brăduţ poezii frumoase şi i-au adresat dorinţe lui Sfântul Ierarh Nicolae. Chiar un copilaş l-a rugat pe Sfântul Nicolae să trimită fulgi albi de zăpadă şi, ce minune, până la ora 12 noaptea a nins puţin – pământul s-a aşternut cu un covor alb. Aşa a început iarna aceasta cu zăpadă, la cererea copiilor.
După terminarea Sfintei Liturghii la biserică din centrul satului lumea s-a adunat la paraclisul înălţat pe locul fostei biserici ce purta numele Sfântului Nicolae pentru a asculta Acatistul Sf. Ierarh Nicolae. Alături de părintele Mihail Maraşciuc slujba a fost oficiată de protoiereul Mihai Păduraru din Târnauca.

Au rămas doar impresii frumoase cu dar şi har pentru arhierei şi preoţi care se ostenesc pentru noi spre a noastră mântuire şi viaţă fără de osândă.
Text şi fotografii de Vasile LUNCAŞU, corespondent special al „Gazetei de Herţa”, satul Mogoşeşti