
Oștenii lui Ştefan cel Mare, comemorați la Valea Cosminului
În data de 24 octombrie a.c., la Biserica Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din localitatea Valea Cosminului, a fost oficiată o slujbă de comemorare a oștenilor voievodului Ştefan cel Mare și Sfânt, care au căzut la datorie în bătălia de la Codrii Cosminului.

Ceremonia religioasă pentru pomenirea eroilor neamului, care cu 524 de ani în urmă au luptat vitejește împotriva regatului polon, a fost oficiată de către părintele paroh Dimitrie Gaina.
Acțiunea de comemorare a celor care și-au dat viața, apărând dreapta credință, baștina străbună și graiul matern, a fost organizată de Asociația sportiv-culturală „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Societatea culturală „Valea Prutului” și Societatea Bibliotecarilor Bucovineni din Cernăuți.
La evenimentul duhovnicesc au participat zeci de enoriași din localitate, oameni de cultură, jurnaliști și reprezentanți ai comunității românești din regiunea Cernăuți.
După predica rostită de preacucernicul părinte Dimitrie, despre necesitatea cinstirii înaintașilor noștri, păstrarea adevăratei credințe strămoșești și a limbii materne, în fața enoriașilor au vorbit: Alexandru Muntean, președintele Asociației „Ștefan cel Mare și Sfânt”, Vasile Rauț, președintele Societății „Golgota”, și Vasile Bâcu, președintele Societății pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.
Cei care au luat cuvântul au vorbit despre importanța acestui eveniment în istorie, îndemnând participanţii la manifestare să nu lase în negura uitării faptele vitejești ale lui Ștefan cel Mare și oștenilor săi.

De asemenea, evenimentul s-a bucurat de prezența unui grup de tineri artiști din satele Costiceni și Vancicăuți, îndrumați de profesorul Vladimir Rață, care au interpretat mai multe melodii de suflet, printre care și renumitul cântec românesc „Cântă cucu-n Bucovina”. Membrii corului parohial au interpretat în cadrul acțiunii cântecul patriotic „Când a fost să moară Ştefan”.
La final, participanții manifestării au vizitat Stejarul secular din Codrii Cosminului, martor al bătăliei de la 1497 a lui Ștefan cel Mare cu oastea leșească.
Valea Cosminului este o localitate emblematică pentru istoria neamului românesc. În anul 1497, Ştefan cel Mare s-a războit cu regele polon Ioan I Albert. Bătălia dintre cei doi a avut loc în Codrii Cosminului, la circa 100 kilometri la nord de Suceava, bătălie soldată cu victoria răzeșilor moldoveni, care au distrus aproape în totalitate oastea polonă. În această luptă Ştefan cel Mare și Sfânt s-a dovedit a fi încă o dată un excelent conducător de oști, un apărător neclintit al credinţei strămoşeşti şi identităţii naţionale.
Sergiu BARBUŢA,
președintele Societății culturale „Valea Prutului”