La Herța, sub soarele iubirii de cel apropiat…

Prietenul la nevoie se cunoaște… Știu că îmi repet gândul din materialul publicat în numărul anterior, dar variantă mai potrivită nu găsesc. Val mare de nevoi a inundat Ucraina.  Ecoul lui a ajuns departe de epicentru, în Herța, la „capătul geografiei”, la doar câțiva kilometri  de România,  prima țară a Uniunii Europene și Blocului NATO. Împreună cu prietenul și colegul meu de la Radio România Actualități, Ilie Pintea, revenit recent de la Vinița și Jytomyr, întreprindem o vizită la Herța. Târgul istoric e ca de obicei liniștit, aproape ca în poezia lui Benjamin Fundoianu, însă în scurt timp ne convingem că e doar o iluzie. Împreună cu domnii Minu Pavalachi, șeful Secției de învățământ, Alexandru Platonov, coordonatorul serviciilor sociale din cadrul Comunității Teritoriale Herța, ne deplasăm către Liceul „Gheorghe Asachi”, unde sunt găzduiți circa 70 de refugiați, care au găsit aici un adăpost temporar. Deja pe teritoriul instituției ni se alătură doamna Lilia Manolachi, directoarea interimară a liceului. În căminul elevilor sunt cazați refugiații: femei de diferite vârste, mame cu copii. La etaj e pregătită sala sportivă: saltele noi, lenjerie, pentru orice eventualitate. Pe pereții din  coridorul parterului vedem o emoționantă expoziție de desene pe tema păcii. Autorii sunt  copii din Germania care și-au oferit rodul creației alături de ajutoarele umanitare ale celor vârstnici. „Aducem cele mai sincere mulțumiri pentru ajutorul acordat apărătorilor ucraineni, instituțiilor medicale, refugiaților și tuturor locuitorilor din comuna Herța aflați într-o situație dificilă Pflegezentrum Lichtenfels GmbH în frunte cu Manuel Gebhardt și soția sa Olesia, locuitorilor Statului Lichtenfels care au contribuit, șoferilor și voluntarilor Claudiu Coșarca, Oliver Kirchhoff, Igor Pompaș, Katya, Christian, Tino, Dumitru, Mihail, Novica, tuturor copilașilor din Germania pentru desenele minunate, și, desigur, nu în ultimul rând, dlui Vitalie Pompaș, coordonator al acestei acțiuni de binefacere!

Mulțumim! Дякуємо! Danke!” – este mulțumirea postată pe FB de Alexandru Platonov, adresată celor care au contribuit la realizarea acestei nobile fapte.

În ospătăria liceului se pregătește prânzul. Ilie Pintea lasă și el pachete de produse și dulciuri, insistând la această contribuție personală de caritate. Impresiile din călătoria recentă spre centrul Ucrainei, școala bombardată din Jytomyr, casele de locuit, coloana uriașă de mașini, îi revin mereu în memorie:

– Am fost de cinci ori în Afganistan în calitate de jurnalist, dar în Ucraina situația e mult mai imprevizibilă…

Ne deplasăm din nou spre centrul Herței, la primărie, unde au sosit deja patru microbuze cu ajutor umanitar din  România, coordonate de prietenul nostru, membru al Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, Valentin Barbazan, jurnalist, cunoscut sub pseudonimul Valy Hudești. Dl primar Vasile Scripcaru, împreună cu întreaga echipă, preiau și depozitează ajutorul  menit să ușureze  cât e posibil soarta celor care și-au părăsit casele, fugind de urgia războiului…

…Între timp, pe rețelele de socializare apar numele eroilor din regiunea Cernăuți care și-au pierdut viața în lupte – Ivan Gai, Pavel Pavlenco, Victor Ursul, Melnicov Marin, Constantin Gherman, Maxim Zalevskiy…  Sunt primele vești tragice în casele noastre la Secureni, Crasna, Vancicăuți, Cernăuți. Suntem conștienți de faptul că lista va fi mult mai mare. Însă fiecare nume își va găsi locul în inimile și rugăciunile noastre. Auzi-ne, Doamne!

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s