PE VREMEA LUI TRAIAN POPOVICI PRIMĂRIA CERNĂUȚI ERA OAZA UNDE SE RESPECTA SUFERINȚA

ÎL VA AJUTA OARE PETIȚIA ONLINE SĂ-I POARTE NUMELE O STRADĂ DIN ORAȘ?

Părerea mea, precum și a multor români din Cernăuți este că numele lui Traian Popovici ar fi trebuit să ajungă de multă vreme pe o stradă din orașul nostru în afara oricăror discuții. Or, Traian Popovici e un model care contestă consacrata frază „așa au fost timpurile”, luată drept scuză pentru toate nimicniciile omului. Nu e întotdeauna cum „au fost timpurile”, ci cum au fost, cum sunt oamenii. E un adevăr dovedit de TRAIAN POPOVICI. A fost numai câteva luni primarul or. Cernăuți, din iulie până în decembrie 1941, dar ce perioadă dramatică, marcată de începerea războiului! După cum scrie în „Spovedania” sa, el a luat conducerea orașului într-o perioadă când: „A fi neîndurat era un merit, a fi samaritean era o înjosire”.

El a ales „înjosirea”, a manifestat temerar curaj, salvând până la 20 mii de evrei de la deportarea in Transnistria, ceea ce însemna moartea pentru ei. S-a ridicat deasupra timpului, și-a pus la bătaie nu numai cariera de primar, ci și propria viață. Nu voi aduce și alte argumente, ele fiind bine cunoscute, inclusiv de cei care îi ignorează meritele și dreptul de a avea o stradă la Cernăuți. Motivul e că deja există strada Omelian Popovici, o personalitate a culturii ucrainene.

Cu cele mai bune intenții, publicistul Serghei Voronțov a inițiat o petiție online prin care se solicită redenumirea străzii Gagarin (inclusă în lista celor ce urmează să fie redenumite) în strada „Drept între popoare Traian Popovici”. Nu vreau s-o fac pe „clarvăzătoarea”, dar mă îndoiesc că se va aduna numărul minim de semnături. Au rămas zile numărate, însă nu s-a înregistrat nici jumătate din cele 280 necesare pentru a pune pe ordinea de zi la sesiunea Consiliului Orășenesc această chestiune.

Numărul mic de semnături nu e din cauză că românii noștri sunt indiferenți sau nu știu cine a fost Traian Popovici. Ca să-ți pui semnătura pe petiție e destul de complicat, chiar pentru o persoană care se pricepe la calculator. Cunosc din propria experiență. Ce n-am reușit eu în câteva ore, a rezolvat fiul meu în câteva minute. Așadar, apelați la ajutorul copiilor, nepoților, că pentru ei nu e o problemă. Totodată, povestiți-le despre Traian Popovici, despre alți eroi ai neamului. După cum ne arată realitatea în care trăim astăzi, numai pe cale orală, din gură în gură vom transmite generațiilor viitoare istoria adevărată a românilor de pe aceste meleaguri.

Maria TOACĂ

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s