Fotoreportaj

Expoziția lui Ștefan Zaporojan – o premieră strălucită a anului 2019

În primele zile ale noului an, Centrul de Cultură „Vernisaj” din Cernăuți a găzduit o expoziție neordinară de tablouri în acuarelă a pictorului din Ostrița, raionul Herța, Ștefan Zaporojan. Este un nume puțin cunoscut în regiune, deoarece timp de două decenii pictorul Ștefan Zaporojan lucrează în Portugalia. Aici a susținut un examen public exigent și a obținut licență  de pictor liber, sau cum spune dumnealui, „pictor de stradă”. 

În regiunea noastră Ștefan Zapo­rojan a ajuns din Moldova. S-a născut la 10 aprilie 1964 într-o familie numeroasă, cu 12 copii, din satul Zaim, raionul Căușani, baștina vestitului poet și autor al celebrei poezii „Limba noastră”, Alexei Mateevici, precum și a altui poet – Petru Cărare, cu care chiar vecin a fost. În anul 1986 a absolvit Facultatea de Grafică și Pictură a Uni­ver­­sității Pedagogice „Ion Creangă” din Chișinău. A lucrat puțin timp în Mol­dova, apoi s-a stabilit cu traiul în locurile natale ale soției sale. Iată așa a ajuns profesor de desen la Școala medie din Ostrița, unde a activat timp de 12 ani.

În 1999 a plecat la câștig în Portu­galia. Mai întâi a lucrat în construcție, apoi a obținut licența de a activa în calitate de pictor chiar în capitala țării – Lisabona. A avut mai multe expoziții, iar tablourile sale în acuarelă au com-p­letat colecții private din mai multe țări din Europa, SUA, Canada, Australia.

Prima expoziție la Cernăuți i-a organizat-o fiul Gheorghe. La inau­gurarea ei au fost prezenți mulți iubitori de frumos, oficialități: președintele Consiliului Regional, Ion Muntean, Consulul General al României la Cernăuți, Irina Loredana Stănculescu, șefa Direcției orășenești de Cultură, Iulia Saftenko.

Unul dintre cele mai plăcute mo­men­te pentru autorul expoziției, Ștefan Zaporojan, a fost cel artistic, pregătit și susținut de un grup de elevi de la Școa­la medie din Ostrița. Ei au sosit la Cernăuți în frunte cu profesoara de limba română de la această școală și fosta colegă de serviciu a pictorului Ștefan Zaporojan, doamna Elena Purici.

Doamna Elena a găsit cele mai calde cuvinte pentru a-l prezenta pub­licului pe acest talentat pictor, cunos­cându-l și apreciindu-i harul cu care l-a înzestrat divinitatea încă în anii, când dumnealui îi învăța pe elevii din Ostrița să deseneze și să iubească arta. Elevii au prezentat un mic con­cert, au colindat și au dansat, iar doamna Elena Purici a organizat și o victorină, amintindu-și de anii petrecuți la școală.   Multe din tablourile, execu­tate în acele timpuri de Ștefan Zapo­rojan, se află ca relicve scumpe în case­le unor gospodari din Ostrița.

Expoziția a avut un succes deosebit de mare. În curând tablourile în acuarelă ale lui Ștefan Zaporojan vor fi prezentate în cadrul altei expoziții la Cernăuți, o expoziție colectivă.

Valentina GRODNIC

Foto de autor

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s