Deținătorii cardurilor de identitate de tip nou nu pot avea probleme cu participarea la vot

A rămas aproape o săptămână până la  alegerile prezidențiale care se vor desfășura în țara noastră pe 31 martie. În ultima perioadă, multe persoanele tinere care dețin carduri de identitate, pașapoarte interne de tip nou, își pun întrebarea dacă vor avea probleme cu participarea la vot.

În acest sens, am decis să contactez Sectorul raional Herța al Direcției Serviciului Național de Mig­rație al Ucrainei în regiunea Cer­năuți, care este responsabil pentru emiterea cardurilor de identitate în raionul nostru. Am fost destul de norocos să ajung într-un mo­ment în care nu aveau prea mulți vizitatori,  personalul Serviciului de mi­gra­ție fiind  de acord să-mi răs­pundă la întrebări.

Șefa Secției, doamna Marina Lupu, împreună cu specialistele Nadia Chilaru și Diana Lâsac au dat pe rând explicații la toate chestiunile care mă interesau.

– În primul rând, aș vrea să-mi spuneți ce este un card de identitate de tip nou?

– Principalul motiv pentru intro­ducerea de noi pașapoarte este protecția acestora împotriva falsificării. Cardul de identitate conține un cip electronic care nu poate fi modificat sau copiat.

Cardurile de identitate, spre deosebire de pașapoartele anterioare, sunt emise pe baza unei baze de date electronice – Regis­trul demografic unic de stat, astfel încât fiecare persoană va trebui să treacă procedura de identificare o singură dată, iar în continuare informațiile despre aceasta vor fi păstrate în registru.

– Este obligatoriu deți­ne­rea unui ase­menea card în statul nostru?

– Introducerea cardurilor de identitate în Ucraina, după exemplul statelor europene, va decurge în mod natural. Nu este prevăzută înlocuirea obligatorie a actelor de tip vechi, precum și stabilirea termenelor limită de valabilitate a documentelor emise anterior.

În 2018 au fost făcute modificări în lege, potrivit cărora posi­bilitatea de înlocuire a unui pașa­port cu card de identitate este permisă la cererea titularului docu­men­tului. Până în acest moment, pașaportul putea fi schimbat numai în cazul modificării datelor personale, pierderea sau invaliditatea utilizării pașaportului, iar cardul de identitate era eliberat ca primul pașaport după împlinirea vârstei de 14 ani (până în noiembrie 2016 – 16 ani).

– În așa caz vor putea pro­prie­tarii cardurilor de identitate vo­ta fără de probleme?

 – Serviciul de Stat pentru Mig­rație al Ucrainei subliniază faptul că pașaportul unui cetățean al Ucrainei sub forma unui act de identitate este un document care atestă identitatea și confirmă cetățenia Ucrainei. Acest docu­ment servește drept bază pentru primirea buletinelor electorale la secțiile de votare și conferă dreptul de vot la alegerile președintelui Uc­rainei persoanelor care, în ziua alegerilor, au împlinit vârsta de 18 ani. Prin urmare, proprietarii de carduri de identitate în nici un fel nu pot fi limitați în dreptul de vot la viitoarele alegeri prezidențiale din Ucraina.

–        Legea țării noastre pre­ve­de posibilitatea de a refuza la aceste carduri de identitate?

– Legislația Ucrainei, precum și legislația majorității statelor din lume, nu prevede posibilitatea ca o persoană să refuze obținerea unui act de identitate pe orice motiv, inclusiv cel religios. Acest lucru ar fi ilogic, având în vedere motivul principal pentru introducerea acestui document – securitatea.

– Vă mulțumesc.

Alexandru PLATONOV

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s