Deseori ni se pare că activitatea școlară e o rutină. O pot spune doar acei care n-o înțeleg. În realitate, însă, în munca de zi cu zi, elevii, îndrumați de pedagogi, fac pas cu pas pe calea ce le ajută să devină oameni. Nu atât prin cunoștințele acumulate, ci prin bogăția spirituală care îi ajută mai târziu să aibă puterea de convingere pentru a-și alege în viitor valorile și prioritățile.
Ne-am convins de aceasta la întrunirea recentă a profesorilor de limbă română și a bibliotecarilor ce a avut loc la CIE Probotești, condusă de dl director M. Iovița. Prin cele două lecții deschise, una susținută în cabinetul de limbă română și una – în biblioteca școlii, doamnele profesoare Tatiana Tutunaru și Aliona Paladi-Onescu au demonstrat legătura strânsă între lectură și dezvoltarea spirituală. Drept argument au avut prezența scriitorilor Ilie T. Zegrea, Vasile Tărâțeanu, doamnei profesor universitar Lora Bostan, care au vorbit în fața copiilor despre importanța lecturii pentru fiecare din noi, mai ales la vârsta formării personalității, au relatat diferite momente din viața literară a regiunii Cernăuți.
Și elevii, și profesorii, au demonstrat că la Probotești valorile spirituale sunt păstrate cu sfințenie și transmise din generație în generație. Momentul extrașcolar prezentat de elevi sub îndrumarea doamnei profesoare Sorina Ionița a fost răsplătit cu emoții și aplauze.
Cuvinte de apreciere a eforturilor organizatorilor au rostit O. Magas, șeful Secției raionale de învățământ, tineret și sport, L. Govornean, reprezentanta Institutului postuniversitar, T. Zazulinschi, I. Angheluș, metodiste. Principala apreciere rămâne, cred, a elevilor care au avut ocazia să fie față în față cu acei care apar în paginile cărților, manualelor, auzind de la ei sincerele îndemnări de a-și iubi neamul și graiul.
Vasile BÂCU