Simpozionul Internaţional „Portrete de Dascăli”: pentru a doua oară – cu parteneri din regiunea Cernăuți

În prima zi a lunii mai, în sala de conferințe a Hotelului „Bucovina” din Cernăuți s-a desfășurat cea de-a XIIIa ediţie a Simpozionului International „Portrete de Dascăli”, organizat de Asociația generală a Învățătorilor din România, președinte Viorel Dolha, cu participarea cadrelor didactice din regiunea Cernăuţi şi din opt judeţe ale României. Deja a doua oară Asociația Cadrelor Didactice de Etnie Română din regiunea Cernăuţi, con dusă de doamna Elena Piligaci, este parteneră în acest proiect. Actuala ediție  s-a axat pe istoria învăţă mântului din nordul Bucovinei din perioada  habsburgică până-n zilele noastre. De aceea au și fost prezentate mai multe instituţii de învăţământ din regiunea Cernăuţi şi anume Gimnaziul nr. 6 „Alexandru cel Bun”, Complexul Instructiv-Educativ Ostriţa, comuna Ostriţa, raionul Herţa, Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, Şcoala de Cultură Generală din satul Ostriţa-Mahala, raionul Noua Suliţă, Şcolile de Cultură Generală din satele Ropcea şi Igeşti, raionul Storojineţ.

Oaspeții au primit daruri artistice din partea dansatorilor din Horbova, precum și a tinerilor interpreți Ana-Maria Calancea și Igor Costea, care au evoluat și în calitate de moderatori.

Ca invitaţi speciali întrunirea i-a avut pe dl Mihai Gherman de la Consiliul Regional Cernăuți, doamna Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, Lora Bostan, doctor în filologie, profesor, Ştefan Purici, prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, Rodica Cojocaru, doctor în ştiinţe filologice din Bucureşti, Serghei Hacman, doctor în ştiinţe politice, Alexandrina Cernov, membră de onoare a Academiei Române, primari, directori de școli, care, pe lângă prezentarea unor figuri remarcabile în istoria învățământului românesc în nordul Bucovinei, cum au fost Aron Pumnul, Ion a lui Gheorghe Sbiera ș.a., au vorbit și despre problemele actuale ale învățământului public în limba română, făcând diverse schimburi de opinie, prezentând pe scurt cele mai eficiente metode în activitatea cotidiană, urmând apoi o lecție de caritate și omenie la orfelinatul Mănăstirii „Înălțarea Domnului” din Bănceni.

Vasile BÂCU

P .S. În aceste frumoase zile de mai, doamna Elena Piligaci își sărbătorește jubileul de aur. cu această ocazie îi transmitem cele mai sincere felicitări din partea colegilor, membrilor familiei, tuturor acelor care o cunosc și o stimează.

La mulți ani, stimată doamnă!

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s