HAI, LA PROBOTEȘTI, LA VATRA STRĂMOȘEASCĂ!…

În a doua zi de Paști, când în mod tradițional la baștina lor revin cei pe care soarta i-a dus departe în lume, proboteștenii au decis să marcheze cea de-a 470-ea aniversare de la prima atestare documentară a acestei pitorești localități.

De fapt, acest eveniment nu era unicul prilej de bucurie. După o perioadă lungă de lucrări a fost finalizată renovarea Căminului cultural din Probotești, iar acum câteva zile a văzut lumina tiparului și cartea „Târnauca – pagini de istorie”, în care o mare parte din con ținut este dedicată și localității Probotești, care a fost și rămâne o parte componentă a Comunei Târnauca. În cinstea acestor evenimente, Căminul cultural a organizat un grandios spectacol artisic, la începutul căruia elevii Complexului Instructiv-Educativ din această localitate prin cântecul întitulat „Hai, la Probotești” și-au invitat consătenii acasă.

Cei care au răspuns invitației în această zi erau mulți, dovadă fiind sala arhiplină în care cu greu mai puteai pătrunde. Părintele paroh al Bisericii Sf. Mihail și Gavriil, Constantin Costea, și-a blagoslovit enoriașii, făcându-le și un scurt istoric al lăcașului pe care îl păstorește. A continuat evenimentul cu lan sa rea cărții „Târnauca – pagini de istorie”. În calitate de autor și coordonator al acestei monografii, părintele Vasile Molodeanov, a prezentat persoanele care l-au susținut la realizarea și tipărirea ei.

De asemenea, fosta profesoară de istorie, doamna Larisa Manolachi, în calitate de coautor al acestei cărți, le-a povestit celor prezenți în sală câteva date din istoria satului Probotești. Însă, momentul culminant al acestei zile a fost evoluarea cunoscutului artist-instrumentist, membru al renumitei Orchestre „Lăutarii” din Chișinău, Victor Mandalac, originar din Probotești, alături de soția sa, interpreta Mariana Dobzeu-Mandalac. Artiștii au reușit să creeze o atmosferă de nedescris, spectatorii mulțumindu-le cu aplauze furtunoase și numeroase buchete de flori. Un moment extrem de emoționant a fost atunci când Victor, interpretând o frumoasă melodie la vioară, a îngenunchiat în fața părinților, Vasile și Eugenia, mulțumindu-le pentru că i-au dat viață șipentru susținerea acordată de-a lungul anilor. De asemenea, vestitul violonist a ținut să-i mulțumească și primului său profesor de vioară, dl Victor Hlibocianu, pentru cunoștințele și îndrumările pe care i le-a dat.

Pe scenă au mai urcat și un grup de tineri violoniști de la Școala muzicală din Herța, veniți în primul rând să-l vadă pe cel care le este un exemplu în viață, Victor Mandalac, cunoscuta Orchesră de instrumente populare „Plaiul Herței”, condusă de Ilie Crâșmaru, lucrător emerit al culturii din Ucraina, precum și multe tinere talente din Probotești. Spectacolul a ținut câteva ore, pe parcursul cărora în sală a domnit buna dispoziție și atmosfera de sărbătoare. I-au onorat pe proboteșteni cu prezența mai multe persoane de vază, printre care se numărau deputatul poporului din Ucraina, dl Grigore Timiș, care a susținut activ lucrările de reparare a Căminului cultural, contribuind material și la editarea monografiei lansate, domnii Viorel Iastremschi, șeful ARS Herța, Victor Ciuclea, președintele Consiliului Raional, Vasile Adăscăliței, președintele Asociației „Prietenii Basarabiei, Bucovinei și Ținutului Herța”, împreună cu câțiva membri ai societății, precum și oaspeți din mai multe localități herțene. Erau prezenți în sală și renumiții oameni de știință din Republica Moldova, medicul Ion Bahnarel și lingvistul Dumitru Apetri, care în această zi au revenit la baștină. Întreg evenimentul a fost coordonat și dirijat de către primarul comunei Târnauca, dl Ion Pantea, principalul inițiator al acestei sărbători. Dumnealui a dăruit Căminului cultural o reproducere a unei vechi fotografii din perioada interbelică, în care era redată vechea clădire a Căminului cultural din această localitate, în fața căreia stăteau mai mulți săteni de vază. De asemenea, primarul a ținut să mulțumească  și celor care au pus umărul la organizarea acestui eveniment, în deosebi dl Andrei Topala, directorul Căminului cultural, și doamnei Sorina Ioniță, organizator la CIE din localitate. Prin această sărbătoare organizată la un asemenea nivel, proboteștenii au demonstrat încă o dată că sunt un sat unit, cu oameni gospodari care știu să-și cinstească nu doar limba, istoria și tradițiile, dar și oamenii care prin activitatea lor au dus faima satului departe peste hotare.

Alexandru PLATONOV Fotografii de autor, Vasile Bâcu, precum și preluate din internet

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s