Săptămâna marilor cunoștințe

Iașul a rămas un muzeu al amintirilor. Dau slavă lui Dumnezeu că se păstrează și se va mai păstra așa multă vreme pentru sufletul nostru.

(Mihail SADOVEANU)

Un oraș al cărui nume a fost pentru prima dată, în anul 1408, menționat într-un document scris și care a fost premisa a ceea de la ce a luat început o istorie glorioasă. Totodată, este vorba nu numai de un oraș, dar și o capitală care a contribuit vizibil în toate domeniile și ca rezultat o putem defini drept capitală culturală a întregului neam românesc. Anume în acest loc putem vorbi despre personalități istorice ca: Alexandru Lăpușneanu, Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Gheorghe Asachi, Dimitrie Cantemir, Constantin Ghica, Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Ioan Cuza etc.

Oricare om are câte o dorință… să viziteze o localitate, ori una mai simplă, spre exemplu, să dispară dorul, să nu existe, pentru că acest cuvânt adună  atâtea sentimente, emoții, stări de spirit ale unui om care tinde mereu spre perfecțiune. Și, ca fiecare persoană, mi-am dorit foarte mult să ajung anume în acest minunat oraș – IAȘI. Părea imposibil, dar, ca în poveste, a venit o invitație din partea Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român ASTRA, Despărțământul „Mihail Kogălniceanu”, condus de doamna Areta Moșu, pentru SCR „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți. Eram invitați la Școala Europeană de Vară ASTRA la Iași, ce reprezintă o continuare a Taberei de Cultură și Civilizație Românească „Acasă la noi”. Obiectivele taberei erau: cunoașterea valorilor culturale românești, dezvoltarea abilității de comunicare în limba română, îmbogățirea cunoștințelor de limbă și literatură română etc.

O săptămână de frumusețe petrecută la Iași așa o putem numi, fiindcă fiecare zi a fost ca o floare care nu seamănă una cu alta, dar fiecare a fost într-atât de neobișnuită că a rămas în memorie pentru întreaga viață. În timpul acestei școli de vară foarte multe momente au rămas în suflet, pentru că am avut atâtea întâlniri și vizite, discuții ce țin atât de istorie, cât și de viața oamenilor de afaceri. Printre locurile vizitate au fost: Primăria Iași, Mănăstirea Trei Ierarhi, Grădina Botanică, Universitatea Petre Andrei, o întâlnire cu liderii instituțiilor din SAOPSN, societatea CONEST, Palatul Culturii, Muzeul Municipal, Bojdeuca lui Ion Creangă, Mănăstirea Cetățuia, Bucium, Parcul Copou și multe alte locuri interesante din acest oraș cu o istorie cutremurătoare. Alături de noi au fost multe personalități de cultură, bune la suflet, binevoitoare care erau deschise mereu pentru dialog, în rolul de coordonator fiind dl vicepreședinte Vasile Roman.

Am adus acasă nu numai emoții pozitive, dar și cunoștințe superbe despre Iași. Și dacă ar apărea întrebarea de a reveni din nou aici, fără îndoială, răspunsul va fi – bineînțeles, Da! Pentru că, în opinia mea, și o lună de zile nu ți-ar ajunge să-l cunoști. Trebuie nu numai să trăiești acolo, ci să respiri cu această frumoasă și istorică urbe.

Dumitru STOROJ, student la Catedra de Filologie română și Clasică a Universității Naționale „Iuri Fedkovyci” din Cernăuți 

În imagini: participanții la tabără din partea Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din regiunea Cernăuți – Adriana Lupu, Ana Hostiuc, Vadim Rusu, Ruslan Balan și subsemnatul, adunând impresii prin capitala spiritului românesc.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s