În cadrul proiectului „Școala de participare publică-4”, institutul de management sociocultural a desfășurat a patra etapă de pregătire cu sprijinul financiar al fundației „C. s. motta”. Deviza evenimentului este „Despre dumneavoastră și pentru dumneavoastră”. Proiectul „Școala de participare publică-4” a oferit participanților oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile creative de activități de coaching prin organizarea de training-uri. În cadrul training-ului „Cele mai bune practici de dezvoltare comunitară”, au participat: Vira Savka (orașul Truskaveț, regiunea Lviv), Alla Leașuk (satul Șciurivcyiki, regiunea Hmelnyțk), Marina Diaciuk (satul Voinivka, regiunea Kirovograd), Angela Zinenko (satul Berezivka, regiunea Kirovograd) și subsemnata. La „Școala de participare publică-4” am susținut o sesiune de instruire pe tema „Abordarea participativă. Implicarea cetățenilor în procesul bugetar”, care a descris experiența Sistemului centralizat de biblioteci Herța.
Biblioteca funcționează nu doar ca un centru de împrumut al cărților, ci se implică și în activitățile proiectelor care vizează direct dezvoltarea tinerilor. Au fost prezentate mai multe proiecte de succes, cum ar fi „Școala tânărului bibliotecar”, în care tinerii bibliotecari studiază animația socială, munca în comunitate în medii descentralizate, elementele de bază ale socializării unui tânăr în contextul activităților din bibliotecă și multe altele. Moderatorul le-a vorbit participanților despre bugetul participativ al unei biblioteci, care se bazează pe informarea, consultarea, colectarea de idei, opinii, sugestii, luarea deciziilor comune. „Mulți oameni au o viziune stereotipă – așa este! Oamenii trebuie să se convingă că astăzi biblioteca este un centru de informații, care oferă o oportunitate de a extinde gama de opinii”, – a afirmat tânăra bibliotecară.
De asemenea, a prezentat modalitățile de implicare a rezidenților din zonă și a sugerat ca participanții training-ului să activeze în grupuri pentru a formula noi idei pentru un proiect destinat comunităților din care fac parte, care ar fi necesare în prezent. În urma training-ului au luat naștere 14 proiecte, care ar putea fi puse în aplicare: Academia Tineretului de Antreprenoriat; Școala de film (digital story); Centrul pentru copii „Indigo” (copii cu vârsta cuprinsă între 2- 7 ani, instruire în limbile străine, handmade); „De la hobby – la propria afacere” pentru femeile strămutate intern, cele care se află în circumstanțe de viață dificile, mame singure (desfășurarea de traning-uri și ateliere); Cinema în aer liber (satul Berezivka); „Învățatul prin joc” (satul Berezivka); „Transformăm deșeurile în venituri”; Biroul de schimb de servicii; Start-up-uri ale tineretului, coworking; Organizarea unui loc de joacă în sat (Voinivka); Centrul local de activități; Informații pentru viață (centru de instruire); Cinema Club „Tineretul alege divertismentul”; Serviciul școlar de înțelegere. Vira Savka a organizat o sesiune de instruire „Componentele succesului bibliotecii URNAN ca platformă pentru dezvoltarea comunității”, de fapt, pe baza titlului său, a fost vorba despre drumul spinos de transformare a unei biblioteci obișnuite într-o bibliotecă modernă URNAN. Alla Leașuk a ținut o sesiune de formare „Tineretul și dezvoltarea comunitară”. Marina Diaciuk și Angela Zinenko au susținut o sesiune de instruire pe tema „O experiență de mediu a comunității unite Pryiutivka”. Blocul de instruire „Tipuri de manifestări care pot fi organizate și executate pentru mass-media: teorie și practică (un eveniment pentru mass-media „la cheie”) a fost organizat de Olena Kvașa, producătorul Companiei Naționale de Radiodifuziune Publică a Ucrainei „Direcția regională Kirovograd” (Kropyvnyțkyi).
A. MARCU, participantă la proiect
