
Există o afirmație, potrivit căreia cadrele rezolvă tot ceea ce este relevant în orice moment. De departe, angajații cu mulți ani de vechime, experiență, metode încercate și testate, precum și oameni harnici și responsabili sunt considerați a fi cele mai bune cadre. cu toate acestea, pentru ca orice instituție să progreseze, este necesar ca echipei să i se alăture tinerii, care să aducă un flux nou, un stil de lucru nou, un nivel mai mare de inteligență.
Ar fi o greșeală strategică uriașă de a nu utiliza acest potențial. Sarcina mai mică este să-i ajute pe cei care sunt dispuși să-și urmărească cauza, făcând lucruri care vor să-și facă viața de succes. Și acest lucru se rezolvă doar în anumite colective.
Problema actualizării bibliotecilor de către lucrătorii tineri și crearea condițiilor pentru realizarea lor de sine sunt foarte importante pentru conducere. Prezența tinerilor, promițători, este un factor semnificativ al noii calități a muncii în bibliotecă, asigurându-i o imagine a unei instituții moderne, atractive, mai ales pentru prezența tineretului. Prin urmare, direcția (directorul) Sistemului centralizat de biblioteci Herța încearcă să creeze astfel de condiții industriale și social-psihologice care să faciliteze dezvoltarea profesională a unui tânăr recrut, să-și îmbunătățească abilitățile și să asigure condiții de egalitate echitabile pe o bază specifică.
Tinerii care lucrează în bibliotecă, în domeniu, încep să-și formeze o nouă atitudine față de aceasta în societate, în sfera culturii, să influențeze soluția problemei petrecerii timpului liber al tinerilor, care este în prezent închiriat industriei divertismentului, ceea ce duce la cultivarea instinctelor umane primitive, la formarea de îndoieli cu privire la idealuri.
Și odată cu schimbarea atitudinilor față de tinerii din societate, în ansamblu, are loc schimbarea atitudinii față de bibliotecă.
Mulți tineri se află în colectivul Sistemului centralizat de biblioteci Herța. Aproape jumătate din personalul bibliotecii are vârsta sub 35 de ani, șase dintre ei – sub 24 de ani. Majoritatea dintre ei au studii superioare de bază, trei au studii superioare complete și trei le obțin în timpul de față.
Având în vedere acest lucru, o sarcină importantă este să răspundem necesităților
spirituale și culturale ale acestei categorii de lucrători; oferindu-le oportunități egale de ași descoperi potențialul creativ, profesional, intelectual, de a câștiga experiență, promovarea la nivel educațional. Doar atunci rolul bibliotecii, valoarea cărții, lectura și cultura în ansamblu vor ocupa un loc adecvat în stat.
Biblioteca modernă și-a schimbat radical misiunea în societate. Nu este doar o instituție a culturii umanitare, ci și un centru de informare.
Calități profesionale ale unui tânăr bibliotecar și trăsăturile caracterului său cum ar fi erudiția, abilitățile de comunicare, responsabilitatea, capacitatea de a munci din greu și creativ, deschiderea la dialog, un nivel intelectual ridicat în limbaj și comportament, creativitate, adaptabilitate, cunoștințe de pedagogie și psihologie, alfabetizare computerizată etc., constituie în ansamblu conceptul de „specialist calificat”. Nu există nimic nou în această privință, dar înțelegem importanța lor și ne străduim să facem aceste proprietăți unice pentru fiecare tânăr angajat al bibliotecii.
Depinde de conducere, de profesioniștii cu experiență, să stabilească ce valori va prefera tânărul angajat, care va deveni un specialist. În opinia mea, cea mai bună schemă pentru colaborarea cu tinerii este: identificarea tuturor caracteristicilor tinerilor bibliotecari; asistență în dezvăluirea lor deplină; asistență la alăturarea echipei, testarea calităților de afaceri; implicarea în participarea activă la activitățile de inovare ale bibliotecii; studierea propunerilor tinerilor pentru îmbunătățirea activității instituției; încurajarea inovației creative, schimbarea formelor de muncă tradiționale; creșterea profesională a tinerilor și încurajarea dobândirii de cunoștințe noi.
Desigur, acest lucru nu exclude mentoratul tinerilor specialiști, transferul de cunoștințe acumulate de către lucrătorii cu experiență. La urma urmei, cei care și-au dedicat întreaga viața bibliotecii au realizări semnificative, au dezvoltat anumite metode, stiluri de lucru pe ideile și greșelile proprii și, cu entuziasm, dețin autoritatea bibliotecii în comunitate astăzi.
Trebuie de păstrat mijlocul de aur aici: tinerii ar trebui să se simtă preocupați de creșterea lor profesională și, în același timp, să aibă o libertate deplină în propria lor experiență intelectuală și profesională. Totodată, încurajăm personalul bibliotecar cu experiență să învețe de la tinerii colegi, și trebuie să învețe de la ei.
Tinerii percep în mod natural informatizarea proceselor bibliotecare, folosind toate beneficiile sale. Îi învață pe iubitorii de carte să înțeleagă literatura contemporană fără prejudecăți, să înțeleagă ultimele sale tendințe. Este tipic pentru tineri faptul că nu își împart încă viața pentru muncă și recreere și adesea consideră lucrul în bibliotecă drept o vacanță culturală.
De aceea, pregătesc cu atâta ușurință și entuziasm diferite activități care creează bibliotecii o imagine a unei instituții accesibile, iar lipsa lor de experiență este înlocuită de entuziasm, creativitate și originalitate.
Desigur, direcția încurajează întotdeauna tinerii, dar într-o formă delicată oferă recomandări pentru îmbunătățirea activităților. Vreau să spun că tinerii muncitori înțeleg atenționările făcute, își mărturisesc greșelile, învățăm să acționăm astfel încât stima de sine și inițiativa lor să nu fie rănite. În mod special nu mă axez pe problemele particulare ale educării tinerilor, pentru că nu totul este perfect. Cineva ar trebui să fie obișnuit cu disciplina, executarea la timp a misiunilor, cineva – să se lepede de conversațiile pe mobil, dar aceasta este o muncă de zi cu zi. Aș dori să subliniez că, în crearea imaginii corespunzătoare a bibliotecii, nu există niciun detaliu nesemnificativ, de aceea încercăm să nu limităm esența muncii bibliotecii doar la deservirea clienților, ci la diverse aspecte ale vieții comunității, pentru a aduce tinerii la bibliotecă. Lucrăm constant pentru a face din Bibliotecă unul din centrele de frunte ale vieții culturale, comunitare și creative din comunitate. Cu toate acestea, există multe rezerve și oportunități neexploatate. Nu este ușor să le găsești, să lucrezi mulți ani și să te obișnuiești cu starea de fapt, dar tinerii, cu noul lor aspect impartial, au multe de oferit.
Pentru dezvoltarea instituțiilor este nevoie de idei și proiecte noi, a căror implementare va contribui la schimbarea opiniei generale despre bibliotecă și profesia de bibliotecar și pot fi puse în aplicare numai în cazul activității comune a celor cu experiență și a celor tineri. Cunoașterea tradițiilor și experiența profesională fac posibilă găsirea noului, neconvențional, iar entuziasmul și ambiția tinerilor bibliotecari ajută la punerea în aplicare a inovațiilor.
Tinerii bibliotecari sunt mai atenți la cerințele vieții moderne și, desigur, doresc ca societatea să fie interesată de munca lor. Sunt activi, responsabili și inițiativi, compe tenți, consideră profesia lor intelectuală și creativă – una care le permite să-și lărgească perspectivele, să comunice cu oameni interesanți și inteligenți. În același timp, tinerii colaboratori se gândesc la profesia lor, la biblioteca lor și încearcă să le îmbunătățească în beneficiul echipei, pentru utilizatorii noștri, pentru creșterea profesională.
În general, tinerii au multe planuri. Prin urmare, nu putem decât să le dorim să le pună în aplicare și să nu fie dezamăgiți de dificultățile apărute în cale. Orice schimbare pozitivă a creșterii profesionale a fiecărui angajat trebuie accentuată de către conducere, care vizează creșterea credibilității profesionale a tânărului specialist. Și este foarte importantă atmosfera generală, comportamentul cultural și respectul reciproc în echipă.
Elena MIHAI, director al Sistemului centralizat de biblioteci Herța