LECȚII DE LIMBA MATERNĂ ȘI DE VIAȚĂ…

Profesorii de limba şi literatura română din regiunea Cernăuţi s-au întrunit în cadrul seminarului desfăşurat la CIE Târnauca

Zilele acestea, Complexul Instructiv-Educativ târnauca a găzduit seminarul  regional ştiinţifico-metodic al profesorilor de limba şi literatură română, la care au participat mai mulţi profesori de profil din regiunea Cernăuţi. totodată, în cadrul lui a avut loc desfăşurarea practicii pedagogice, aceasta având loc în cadrul cursurilor de perfecţionare a cadrelor didactice care predau limba şi literatura română susţinute la Institutul Postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice din regiunea Cernăuţi.

Târnauca este un sat frumos cu oameni primitori şi care încă mai păstrează bunele tradiţii ale neamului. Şi de data aceasta, ei au reuşit să uimească oaspeţii prezenţi la seminar prin frumosul cuvânt de salut rostit de gazda acestei instituţii, Ion Cibotaru, dar şi de primarul localităţii, Ion Pantea. De altfel, seminarul în sine a cuprins două lecţii tematice, în timpul cărora profesoarele de limba română ale şcolii, Sorina Sprincianu şi subsemnata au reuşit să pună în valoare experienţa acumulată de-alungul timpului, dar şi frumosul artistic și delicatețea sufletului nobil de profesor. În cadrul orei de literatura română susţinută de mine în clasa a 9-a a fost studiată nuvela “Moara cu noroc”  de Ioan Slavici, tema specifică nuvelei psihologice fiind dezumanizarea sub influenţa nefastă a banului. Făcând o comparaţie între realitatea de atunci şi zilele noastre, dumneaei a adus în discuţie problematica morală: modul în care banul poate altera firea oamenilor şi relaţiile dintre ei. De asemenea, în timpul lecţiei  elevii au încercat să distingă elementele realismului prezente în opera lui Slavici, precum viaţa socială cu elementele realităţii de astăzi: influenţa banului asupra omului, care nu întotdeauna duce la bine. Nu mai puţin interesantă a fost lecţia de limba română desfăşurată în clasa a 5-a, având ca temă “Fonetica. Recapitulare”. În cadrul ei, elevii împreună cu doamna profesoară, Sorina Sprincianu au făcut o călătorie imaginară în lumea sunetelor. Chiar dacă dumneaei este un pedagog tânăr,are o „coloană vertebrală”, care a reuşit să răspundă aşteptărilor colegilor de breaslă. Deși diverse ca temă, cele două ore au subliniat rolul muncii, atât fizice, cât și intelectuale, în viața de toate zilele, aportul unui om cu calități deosebite, menit să poarte flacăra înțelepciunii și a dăruirii de sine, făcându-i pe elevii să înţeleagă că munca nu înseamnă doar bani, ea  înseamnă responsabilitate şi dragoste față de ceea ce faci. 

Seminarul, la care au participat profesorii de limba şi literatura română din regiunea Cernăuţi, alături de Lilia Govornean, metodistă la Institutul Postuniversitar de perfecţionare a cadrelor didactice din regiunea Cernăuţi, a continuat cu o măsură extraşcolară, întitulată “Părinţii – icoana sufletului”. În cadrul ei, elevii şcolii au susţinut un concert dedicat în exclusivitate celor mai dragi fiinţe, părinţilor. Mulţi dintre oaspeţii care au participat la măsură s-au regăsit în versurile şi melodiile intonate cu atâta suflet de elevii şcolii. Mai mult decât atât, copiii au subliniat frumusețea, noblețea şi puritate sufletească, înveșmântată în dragostea față de neam, de grai românesc și port autentic popular prin dansurile populare, conducător artistic Serghei Reabco. Desfăşurarea unor asemenea acţiunini au rolul de educa tânăra generaţie, de a cultiva frumosul, insufla dragoste şi respect faţă de limba maternă, şi de ce nu de a populariza tradiţiile. 

Viorica PANTEA, profesoară  de limba şi literatura română la CIE Târnauca

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s