
În fiecare an, ziua de 8 (21) noiembrie este consacrată cinstirii celor doi mari Arhangheli, Mihail și Gavriil, care s-au învrednicit să primească misiuni cu totul speciale din partea lui Dumnezeu. Știm, în general, că îngerii sunt duhuri slujitoare, trimise de Dumnezeu pentru plinirea voii Lui, căci însăși denumirea de „înger” înseamnă „trimis”. Arhanghelii Mihail și Gavriil (în traducere „arhangheli” înseamnă „primii” între îngeri care au o misiune mai înaltă).
La început toți îngerii au fost buni, strălucind de frumusețe, înțelepciune și alte daruri. Menirea lor este de a-i ajuta pe oameni, pe de o parte ca să înțeleagă realitatea eternă a lui Dumnezeu, pe de altă parte să contribuie la întărirea spirituală etică a omului. Noi primim prin îngerul de la botez un însoțitor, o călăuză îngerească în anevoioasa călătorie spre „Patria cerească”, îngerii îi protejează pe oameni în lupta lor pe calea mântuirii.

În dimineața zilei de vineri, când soarele de noiembrie încă nu răsărise de după deal, clopotele Bisericii Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din Mihoreni anunțau enoriașii despre apropiata clipă de întâlnire cu înalte fețe bisericești. Enoriașii satului, copii cu buchete de flori, pâine și sare, în frunte cu preotul paroh Ioan Cărăușu, i-au întâlnit pe Î.P .S Longhin, Arhiepiscop de Bănceni, însoțit de un sobor de 12 preoți, pentru a săvârși Sfânta Liturghie de hramul satului, la care a participat și Corul tinerilor seminariști de teologie din Suceava, România.

Cuvântul de predică l-a rostit Protoiereul Mitrofor Pavel Dumitru, protopopul raionului Herța, unde a lămurit detaliat despre Sfinții Arhangheli, care ne sunt cunoscuți în număr de șapte și stau înaintea Tronului Slavei lui Dumnezeu, după cum spune însuși Sfântul Ioan Evanghelistul: celor șapte biserici care sunt în Asia… și de la cele șapte Duhuri care stau înaintea Scaunului Lui și aceștia sunt Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Iegudiil și Varahiil, fiecare arhanghel are o misiune divină de îndeplinit.

Mihail, care se tălmăcește „puterea lui Dumnezeu” este voievodul oștilor cerești și cel dintâi din ceata Sf. Arhangheli. El poartă sabia de foc și are slujba de a păzi legea lui Dumnezeu și de a birui puterea vrăjmașilor.
Gavriil, care se tălmăcește „bărbat Dumnezeu” este arhanghelul bunelor vestiri de bucurie, care are misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mai dumnezeiești. El nu mai poartă sabie de foc, ci crin neîntinat de bucurie. El este foarte dulce la vedere și plin de dumnezeiască blândețe. El a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara din Nazaret să-i vestească Taina cea Mare a întrupării Domnului. El a vestit în templu Sfântului Zaharia că soția lui va naște la bătrânețe pe Sfântul Ioan Botezătorul.

În continuare a luat cuvântul ÎPS Longhin. Neamul nostru cinstește deosebit pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Îngerii îl cunosc pe Dumnezeu și își comunică unii altora bucuria cunoașterii, cântând permanent Slava lui Dumnezeu. Între lumea noastră și cea îngerească există o legătură puternică dacă facem voia lui Dumnezeu. Fie ca zilele vieții noastre să îndrepte inimile noastre prin rugăciunile Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil până vom ajunge în lumea făgăduinței.

Desigur, au fost felicitaţi toţi cei prezenţi la Sfânta Liturghie, dar mai ales cei care poartă numele Mihail, Mihaela, Gavriil – nume cu adevărat creștinești.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil sunt simboluri ale dreptății, dragostei și iubirii noastre.
Text și fotografii de Vasile LUNCAȘU s. Mogoșești
A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.
ApreciazăApreciază