
Copiii reprezintă nu numai viitorul Bisericii, ci ei sunt parte a Bisericii, din momentul primirii Tainei Sfântului Botez. De aceea, responsabilitatea Bisericii, a părinţilor şi a naşilor faţă de copii este una foarte mare, pentru că de felul cum se face educaţia lor în copilărie depinde întregul lor mod de a fi din adolescenţă şi până la sfârşitul vieţii.
Un pas decisiv în educarea şi formarea copiilor în dragostea de Dumnezeu şi de semeni este prezenţa lor la Sfânta Liturghie, aducerea lor de către părinţi în lăcaşul bisericii şi, bineînţeles, împărtăşirea lor cu Sfintele Taine în fiecare duminică şi sărbătoare. Roadele binecuvântate ale unei astfel de educaţii se vor vedea şi pe termen scurt, cultivând cuminţenia şi climatul sănătos de care au nevoie copiii pentru a creşte şi a se dezvolta. Chiar dacă în aparenţă prezenţa copiilor la Liturghie nu este prea comodă nici pentru părinţi şi nici pentru credincioşii prezenţi în biserică, poate nici pentru slujitorii sfântului altar, lipsa lor de la Liturghie nu poate fi justificată şi nici nu trebuie să ne liniştească, motivând mereu năstruşniciile legate de vârsta copilăriei şi faptul că ei deranjează frumuseţea şi liniştea slujbei, pentru că lipsa copiilor de la Liturghie înseamnă de fapt privarea lor de un climat sănătos de dezvoltare. Soluţiile practice legate de supravegherea copiilor la Liturghie, pentru a nu deranja prea tare atmosfera de rugăciune, există, deşi presupun un minim efort, însă cu efecte benefice, atât pentru copil, cât şi pentru părinţii lui. Astfel, copiii pot fi scoşi din biserică de către părinţi atunci când deranjează prea tare slujba, fiind supravegheaţi de către aceştia o perioadă în curtea bisericii, găsind aici chiar un mic loc de joacă, pentru ca apoi, să fie duşi din nou în biserică.
Un astfel de loc mic de joacă pentru copii este amenajat la Biserica noastră. Cu pași mici, împreună facem lucruri mari! În cadrul Sfântului Locaș ai Bisericii Ortodoxe cu hramul Adormirii Maicii Domnului din satul Movila, protopopiatul Herța, în fiecare duminică și zi de sărbătoare când se oficiază Sfânta Liturghie, se amenajează un mic loc de joacă pentru copii, amplasat fiind pe o masă special făcută pentru distracția copiilor.
Terenul de joacă este un vis al nostru pe care nădăjduim că se va îndeplini. Copiii se bucură, părinții se bucură, se bucură și Dumnezeu, văzând participarea copiilor la Sfânta Slujbă și rugându-se în felul lor și în înțelegerea lor. Vreau să închei aceste rânduri cu două exemple de înțelepciune: „Biserica, o gură de rai aici pe pământ” și „Un copil dus la Biserică este oglinda sufletului mamei”. E bine să medităm cât mai des asupra lor.
Preot Igor ANDRONACHI, parohul bisericii din Movila