O CARTE IZVORÂTĂ DIN DRAMELE ISTORIEI…

Satul Probotești este un sat bogat. Gospodării frumoase, istorie seculară și oameni cărturari, care, la anumite perioade, scot de sub tipar cărți, monografii despre vatra natală. Numărul lor deja poate face față unui raft de bibliotecă.

Zilele trecute proboteștenii s-au adunat din nou în sala Căminului cultural pentru a saluta încă o apariție editorială deosebită cu titlul „Racovăț – satul refugiaților…”. Unul din autorii ei, colonelul în rezervă Dumitru Găină, își are rădăcinile aici, la Probotești, deoarece familia sa, ca și multe alte familii de români, a fost nevoită să se refugieze în satul vecin, Racovăț, pentru a scăpa de urgia bolșevică. Împreună cu celălalt autor, profesorul și preotul Teodor-Cătălin Budacă, a reușit să reconstituie amintirile pro boteștenilor refugiați, unindu-le între copertele acestei cărți ce nu poate fi citită fără emoții, durere și com pasiune pentru oamenii nevinovați peste care a trecut cu atâta ferocitate tăvălugul istoriei. 

La eveniment, în afară de autorii emoționați, au fost prezenți autoritățile locale în persoana dlui primar Ion Pantea, președintelui Consiliului Raional Herța, Victor Ciuclea, reprezentantei din partea executivului, Vera Țârdea, șefa Sistemului de biblioteci, Elena Mihai, parohul local Constantin Costea, oaspeții din Cernăuți Vasile Tărâțeanu, Vitalie Zâgrea, Marin Gherman, Vladimir Acatrini, Vasile Răuț, dar și urmașii locali ai celor care au trăit acele momente pline de groază.

 Cea mai plăcută surpriză pentru toți au fost copiii de la școala locală, care au adus în scenă un buchet de cântece, versuri și dansuri românești, ca un argument că, totuși, „sângele apă nu se face”, iar cele descrise în cartea „Racovăț – satul refugiaților…” nu vor fi date uitării de către generațiile tinere. Măcar asta, totuși, să ne bucure…

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s