O amintire tristă peste decenii

La 26 aprilie se împlinesc 34 de ani din ziua Catastrofei de la Cernobyl. Duminică, Ucraina şi întreaga lume îşi va aminti de una din cele mai tragice zile ale istoriei noastre.

Conform unor date statistice, în urma catastrofei au fost afectate 12 regiuni, 73 raioane, 2293 localităţi, au suferit 2930184 persoane dintre care 464568 – copii.

În regiunea Cernăuţi locuiesc peste 26 mii persoane, care au avut de suferit în urma catastrofei, inclusiv 7116 copii. Peste 5000 de copământeni de-ai noştri locuiesc în zonele poluate de gradul III şi IV. Acestea  sunt 14 sate din raioanele  Chiţmani şi Zastavna.

Din raionul Herţa la lichidarea Catastrofei de la Cernobyl au participat peste 80 de persoane, având categoriile  II și III de participant.

 Mulţi  locuitori ai raionului Herţa au fost martori şi participanţi la evenimentele de tristă pomină. Mai jos propun cititorilor câteva crâmpeie din amintirile domnului Gheorghe BUNDUC din Ostriţa, participant la lichidarea consecințelor Avariei de la CAE Cernobyl.

Gheorghe Bunduc a fost chemat în anul 1987 la Comisariatul militar Hliboca şi trimis la Cernobyl.

– În drum am văzut stepe întinse până la orizont, păduri de pini, mesteacăn şi castani, crescuţi pe suprafeţe de mii de hectare de pe o parte şi alta a drumului care, cică, îl conducea odinioară pe Taras Şevcenko la învăţătură – îmi mărturiseşte domnul Gheorghe.

A fost repartizat în zona limitată în raza de 30 km din jurul Cernobylului.

Erau băieţi tineri din toată Uniunea, efectuau lucrări în sectorul nr. 2 – cel mai periculos de pe teritoriul centralei. De ei depindea soarta celor angajaţi la anumite lucrări.

De bună seamă, cine a putut să-şi imagineze, că în perioada automatizării procesului de producţie, cercetarea noilor tehnologii, anume la Cernobyl va avea loc cea mai mare avarie de la sfârşitul secolului XX?..

Cuvântul Cernobyl, domnul Gheorghe îl rosteşte cu amărăciune. Dar cel mai puternic resimt  gustul lui amar cei strămutaţi cu traiul la Kiev, Odesa, Cernăuţi și alte oraşe din fosta uniune. Trei luni şi jumătate s-a aflat dumnealui în zona afectată, avea doar 21 de ani!

… Bovinele de la ferme au fost evacuate, au rămas grânele semănate de cu toamnă şi nu a avut cine să le strângă în vara anului 1986.

Acesta-i Cernobylul…

Dintre oamenii cu care s-a aflat în zonă, în viaţă au mai rămas doar câţiva. Toţi au acumulat  o doză de radiație.

S-a întors în satul natal Ostriţa, invalid de grupa a III-a. A lucrat la diferite întreprinderi din Cernăuţi, în prezent se află la muncă peste hotare.

Rodul amar al Catastrofei se culege astăzi. Numărul victimelor care au suferit  nemijlocit constituie peste două milioane de oameni…

Trăim timpuri complicate și în ziua de azi. Trecem print-o perioadă de epidemie, după cum s-a exprimat Preşedintele Ucrainei – avem al doilea Cernobyl.

 Să nu uităm că zilele ce trec ne subţiază anii – ar fi răspunsul. Dar, sperăm că vom reuşi să trecem și prin acest moment de cumpănă pentru țara noastră și întreaga omenire.

Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s