Situația spitalului din Mogoșești: un ecou al reformei medicale?

Continuăm tema situației în jurul unității medicale din Mogoșești. Astăzi publicăm și alte comentarii:

Lilia OLARU, şefa Administraţiei Raionale de Stat Herţa:

  • Soluţionarea acestei probleme, cu părere de rău, nu depinde de administraţia locală.

După cum ştiţi, reforma medicală  a fost pornită în anii precedenţi, ajungând la etapa finală. Ca şi orice reformă, are şi ea multe neajunsuri.  Despre ele a vorbit şi Preşedintele ţării, şi Premierul, şi mulţi experţi în domeniul ocrotirii sănătăţii. La toate adresările oamenilor, medicilor şi ale noastre ca funcţionari de stat, ni s-a promis că se vor revedea pozitiv unele neajunsuri ale reformei medicale şi vor fi înlăturate cât se poate de repede. Sperăm că şi această adresare a locuitorilor satelor Mogoşeşti, Mihoreni, Beceşti, Buda Mare, Fundoaia, Pasat îşi va găsi rezolvarea pozitivă în aceste schimbări ale reformei medicale privind spitalele mai mici.

Cu părere de rău, în prezent, fiind în postul de conducător al Administraţiei Raionale de Stat Herţa numai de 3,5 luni, nu pot promite că vom rezolva imediat această problemă, însă vom face totul  ce ne este în puterea noastră ca locuitorii satelor sus numite să primească ajutorul medical necesar.

Eduard KALUȚKI, medicul-șef interimar al Instituției Comunale  „Spitalul raional Herța”:

  • Unitatea medicală din Mogoșești nu mai este spital din luna septembrie a anului 2012. Pentru a evita o oarecare tensiune socială atunci a fost creată secția nr. 2 terapie, deși condițiile de tratament sunt mult mai joase de nivelul  necesar, nu avem specialiști, laborator, utilaje necesare. La ora actuală, mai bine zis din 2015, asemenea unități nu există în toată Ucraina, deoarece s-a schimbat principiul de finanțare a medicinii. Banii se dau în raport cu volumul serviciilor acordate, dar nu conform numărului de paturi, cum era înainte.

La Mogoșești funcționează non-stop un punct al medicinii de urgență, deci nu putem afirma că locuitorii au rămas fără asistență medicală. Și referitor la locurile de muncă am propus ca șapte lucrători de acolo să fie transferați la Herța, însă nu toți au fost de acord. O variantă de rezolvare a problemei ar fi subvențiile din bugetele locale, însă aceasta și-o pot permite comunitățile puternice, cu surse bune de venituri. Am făcut tot ce a ținut de competența mea ca șef al instituției medicale.

După cum vedem, părerile părților diferă și fiecare și-a expus punctul de vedere. Ar fi binevenită o dezbatere publică, dar ea poate fi organizată doar după încetarea stării de carantină. Oricum, găsirea unei soluții care să-i satisfacă pe toți, rămâne la ordinea zilei.

Vasile BÂCU

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s