Cercetătorul și pedagogul basarabean, Ion Botgros, condus pe ultimul drum

Duminică, 4 octombrie, comunitatea științifică basarabeană, alături de familia îndurerată, și-a luat ultimul rămas bun de la cel care a fost Ion Botgros, doctor în științe fizico-matematice, conferențiar universitar, personalitate notorie pe tărâm pedagogic, originar din Costiceni. Potrivit celor apropiați, savantul a decedat în noaptea de 2 octombrie din cauza insuficienței cardiace.

Exprimăm familiei profunde condoleanțe! Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Ion Botgros s-a născut la 24.08.1942, din părinți români Vasile și Daria Botgros – oameni de frunte în sat.

1949-1959 – Studii la Școala medie de cultură generală din satul Costiceni.

1964 –  Absolvește cu mențiune Facultatea de Fizică și Matematică (secția Fizică), Universitatea de Stat din Moldova.

1965-1966 – Efectuează un stagiu profesional la Institutul de Fizică și Tehnică din or. Leningrad, specializându-se în Fizică și Tehnologia monocristalelor semiconductoarelor de tipul TlSbS2 și TlSbSe2.

24.11.1976 – Conferirea titlului de doctor în științe fizico-matematice (Academia de științe; conducător științific – Amos Ceban, doctor habilitat în științe fizico-matematice). Tema tezei: Obținerea și cercetarea proprietăților fizice ale monocristalelor de tipul TlSbS2 și TlSbSe2.

01.09.1985-15.08.1991 – Continuă activitatea științifică în domeniul educației în cadrul Institutului de Perfecționare a Cadrelor Didactice, or. Chișinău, în calitate de conferențiar universitar la Catedra de Matematică și Științe Exacte. Elaborează primele lucrări în domeniul educației.

16.08.1991-16.08.1999 – Cercetător științific principal, Institutul de Științe Pedagogice și Psihologice, or. Chișinău. În această perioadă este conceptualizată disciplina integrată Științe, implementată în învățământul preuniversitar: începând cu anul 1996 – la treapta primară (cl. a II-a – a IV-a) și cu anul 2000 – la treapta gimnazială (cl. a V-a).

16.08.1999-01.01.2005 – Șef laborant Curriculum, Institutul de Științe ale Educației, mun. Chișinău. În această perioadă, sub conducerea sa, este elaborată prima monografie ce vizează dezvoltarea curriculumului în Republica Moldova: Curriculumul școlar: proiectare, implementare și dezvoltare, editată în anul 2007. În cadrul proiectului Reforma învățământului secundar-general, s-a deplasat în toate centrele raionale din țară, promovând ideile inovatoare ale reformei curriculare, având întâlniri cu specialiști de la direcțiile de învățământ și profesori. Anume atunci are loc trecerea de la programele analitice la curricula școlare.

01.01.2006-31.12.2010 – Șef sector Științe Reale, Institutul de Științe ale Educației, mun. Chișinău; participă la dezvoltarea curricula școlare în contextul formării competențelor.

2005-2014 – Secretar științific al Seminarului Științific de profil din cadrul Institutului de Științe ale Educației.

01.01.2011-31.12.2014 – Șef sector Educație Științifică, Tehnologică și Fizică, Institutul de Științe ale Educației. Sunt reproiectate manualele școlare la disciplina Fizică clasele a VII-a – a IX-a și clasele a X-a – a XII-a (profil umanist) în viziunea metodologiei de formare a competențelor școlare specifice disciplinelor reale. Tot în această perioadă este promovată ideea proiectării curricula școlare integrate Științe, clasele a X-a – a XII-a, profil umanist.

Din 2004 – Cercetător științific coordonator, sectorul Calitatea Educației, Institutul de Științe ale Educației.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s