Circa 723 mii de locuitori ai regiunii noastre au semnat declaraţiile cu medicii lor de familie şi pot beneficia nu numai de o asistenţă medicală calificată, ci şi de unele servicii de examen medical fără plată, dispunând de o îndreptare electronică. În continuare vom analiza mai detaliat cum funcţionează îndreptările electronice, care sunt medicamentele accesibile, precum şi situaţia dacă pacientul, care nu a semnat o astfel de declaraţie, are sau nu dreptul la un ajutor medical calificat.

Campania amplă de semnare a declaraţiilor cu medicii de familie a început în primăvara anului 2018. La ora actuală 80 la sută din populaţia regiunii şi-a ales medicii de familie. În comparaţie cu indicii din alte regiuni, este un rezultat foarte bun.

– Populaţia regiunii Cernăuţi, potrivit datelor de statistică, este de 901.632 de persoane, iar aceste declaraţii au fost semnate de 723.303 persoane. Este un indice bun, fiindcă trebuie luată în considerare şi migraţia internă. În regiunea noastră sunt 219 locuri de acordare a asistenţei medicale primare: 166 – în localităţile săteşti, 40 – în localităţile urbane şi 13 – în orăşele. La ele sunt angajaţi 612 medici de familie. De asemenea, există 4 instituţii private de asistenţă medicală primară şi 7 medici – întreprinzători persoane fizice, a precizat directorul Departamentului interregional de Vest al Serviciului Naţional al Sănătăţii din Ucraina, Mariana Voznyţia.

Raionul Zastavna are acelaşi indice ca şi cel pe regiune. Aici 80 la sută din populaţie dispune de declaraţii încheiate cu medicii de familie. În raion funcţionează 27 de medici la Punctele de felceri şi moaşe, majoritatea lor având aproximativ câte 1.800 de declaraţii. Iar aceasta înseamnă că şi salarii corespunzătoare.

– Dacă e să analizăm declaraţiile, atunci vom vedea că sunt pacienţi chiar din regiunile vecine. Chiar eu am asemenea pacienţi, afirmă adjunctul medicului-şef al Centrului raional Zastavna de asistenţă medico-sanitară primară, Nazar Voloşyn. Ne străduim să-i convingem pe oameni că îndreptarea electronică, oferită de medicul de familie, la instituţiile sanitare de nivelul doi şi trei este un avantaj. Dacă există o astfel de îndreptare, pacientul poate trece un examen medical fără plată.
Pacientul poate în orice moment să-şi schimbe medicul de familie, dacă nu-l satisface activitatea acestuia. Deocamdată sunt cazuri când pacienţii refuză categoric să semneze declaraţiile.
– Cum pot fi deservite persoanele, care nu au semnat declaraţiile? Nu pot înţelege motivaţia lor, dar îi prevenim că nu li se va refuza în acordarea ajutorului medical, dacă în pericol se află viaţa omului, iar restul serviciilor vor fi acordate în baza declaraţiei. În afară de aceasta, orice adeverinţă i se eliberează pacientului, care a semnat declaraţie cu medicul de familie, a accentuat medicul-şef al Centrului de asistenţă medico-sanitară primară din oraşul Novodnistrovsk, Tetiana Şciaslyva.
– Orice persoană şi în orice moment îşi poate alege medicul de familie. Chiar în timpul epidemiei de COVID-19 au fost situaţii, când medicul de familie a refuzat să vină la pacient sau a dat dovadă de o atitudine nesatisfăcătoare. În asemenea caz pacientul are dreptul să-şi schimbe medicul de familie. Pe de altă parte, medicul de familie deschide poarta sistemului medical. Oamenii trebuie să înţeleagă: dacă nu au medici de familie, ei nu pot obţine îndreptare fără plată la instituţiile sanitare de nivelul doi şi trei. Acordul semnat cu medicul de familie permite să fie efectuată fără plată cardiograma, analizele generale ale sângelui şi urinei, să fie determinat nivelul de zahăr în sânge etc., subliniază adjunctul şefului ARS Cernăuţi, Natalia Gusak.
– Medicina de familie urmează să-şi asume principalele probleme ale pacienţilor. Şi dacă pacientul se simte prost, el nu trebuie să se adreseze direct la Spitalul regional, ci mai întâi medicului de familie, care îl cunoaşte mai bine şi poate să-l îndrepte la specialistul corespunzător, remarcă directorul Departamentului interregional de Vest al Serviciului Naţional al Sănătăţii din Ucraina, Mariana Voznyţia.
Noua atitudine de tratare a pacienţilor în mare măsură se bazează de sistemul electronic, prin care se face evidenţa pacienţilor, se eliberează îndreptările la alte instituţii sanitare şi reţetele pentru medicamente. Însă nu toţi medicii sunt mulţumiţi de sistemul electronic, care nu întotdeauna funcţionează ireproşabil.
– Fiecare pacient care ni se adresează urmează să fie înregistrat în sistemul electronic. Se întâmplă şi asemenea cazuri, când pacientul are nevoie de un ajutor de urgenţă, iar medicul sau sora medicală pierde 30-60 de minute pentru ca să introducă informaţia despre el în calculator, spune medicul otorinolaringolog, Serghii Maryniak.
De un an şi jumătate acţionează Programul „Medicamente accesibile”, el fiind administrat de Serviciul Naţional al Sănătăţii din Ucraina. Din primăvara anului 2019 o parte din preţul a 264 de preparate medicamentoase pentru pacienţii cu boli cardiovasculare, diabet zaharat de tipul II şi astmă bronhială este compensată de către stat. Cetăţenii primesc aceste preparate potrivit reţetei electronice în orice farmacie, care participă la Programul „Medicamente accesibile”. Lista preparatelor, care pot fi primite potrivit Programului „Medicamente accesibile”, se extinde permanent şi ea poate fi consultată pe site-ul Serviciului Naţional al Sănătăţii din Ucraina.
– Din aceste preparate 60 la sută sunt de fabricaţie ucraineană, iar 40 la sută – de fabricaţie străină. 85 de preparate medicale sunt eliberate gratis pacienţilor, a explicat directorul Departamentului interregional de Vest al Serviciului Naţional al Sănătăţii din Ucraina, Mariana Voznyţia.
Programul „Medicamente accesibile” a fost elaborat pentru pacienţii cu boli cronice. În cazul dat, indiferent de starea sa materială, pacientul va avea acces la medicamentele necesare permanent, căci preţul la ele este compensat de către stat. Sistemul de funcţionare este foarte simplu: medicul de familie îi prescrie pacientului reţeta electronică. Acesta o primeşte pe telefon şi se adresează la orice farmacie, inclusă în realizarea Programului, şi primeşte medicamentele prescrise.
– Sistemul de prelucrare a îndreptărilor electronice trebuie îmbunătăţit la nivelul Serviciului Naţional al Sănătăţii din Ucraina. Informaţia este prelucrată mult timp de server, observă medicul de familie din oraşul Novodnistrovsk, Oleksandr Okolotko.
Pentru ca pacienţii să nu facă un drum în plus la farmacie, medicul de familie sau sora medicală telefonează la farmacie şi se interesează dacă acolo sunt medicamentele respective. Acum, în perioada pandemiei, se simte avantajul acestui program. Reţeta electronică poate fi prescrisă fără ca pacientul să se prezinte la ambulatoriu, explică sora medicală de familie, Natalia Rotar din s. Rukşin.
– În prezent s-a mărit numărul preparatelor prevăzute de Programul „Medicamente accesibile”. E foarte bine. Trebuie să se lucreze în direcţia ca omul să le primească mai repede şi mai simplu, remarcă medicul-şef al Centrului de asistenţă medico-sanitară primară din Vijniţa, Dmytro Palamariuk.
Acest program în realitate a anulat toate înţelegerile între companiile farmacologice şi medici. Lista preparatelor – şi ucrainene, şi străine – este clar determinată şi nimeni nu poate să-i impună pe pacienţi să procure altceva.
– Dacă un oarecare medicament, pe care îl prescrie medicul, lipseşte, atunci reţeaua farmaceutică este obligată să-l asigure într-o anumită perioadă de timp. Noi nu ne aliniem la farmacie, aşa ceva nu există, ne aliniem la pacient şi îi prescriem medicamentele care sunt potrivite pentru el, afirmă medicul de familie din oraşul Novodnistrovsk, Oleksandr Okolotko.
În prezent reţeaua de farmacii care funcţionează în baza Programului „Medicamente accesibile” este foarte ramificată. În Ucraina sunt antrenate la acest program circa 8.000 de farmacii.
– Există 1.200 de depozite farmaceutice pentru 8.000 de farmacii. Este un număr foarte mare. Sunt teritorii unde distanţa dintre farmacii este mare, dar pentru aceasta şi există reţeta electronică. În orice caz, pacienţii sunt mulţumiţi, s-a arătat a fi convinsă directorul Departamentului interregional de Vest al Serviciului Naţional al Sănătăţii din Ucraina, Mariana Voznyţia.
În regiunea Cernăuţi toate raioanele sunt cuprinse în acest sistem de farmacii, însă nu toate localităţile. Unii întreprinzători, pur şi simplu, nu sunt gata să deschidă puncte farmaceutice în satele mici şi îndepărtate.
– Unicul lucru care mă îngrijorează este acela că nu toate reţelele farmaceutice sunt gata să elibereze medicamente după reţeta electronică. Sunt şi unele centre de asistenţă medico-sanitară primară care sunt gata să deschidă puncte farmaceutice, ca substructuri ale lor, ca să fie mai aproape de oameni, spune adjunctul şefului ARS Cernăuţi, Natalia Gusak.
Oare într-adevăr reţelelor de farmacii le este convenabil să deschidă puncte farmaceutice în satele mici?
– Avem acord electronic, am semnat contract cu Serviciul Naţional al Sănătăţii din Ucraina, am ales sistemul de asigurare informaţională pentru asigurarea şi prelucrarea reţetelor electronice. Reţeaua noastră electronică este computerizată, de aceea complicaţii aproape că nu au apărut, relevă directorul-adjunct al ÎP „Armonia 2000”, Petro Bordian. Însă mult timp am pierdut la instruirea şi pregătirea personalului. Doar fiecare lucrător al reţelei, care urmează să elibereze medicamente accesibile, este obligat să întocmească în mod calificat semnătura electronică digitală, etc. La început pentru deservirea unui pacient era nevoie de 15-20 de minute, în prezent – de 5 minute. Totul depinde de felul cum lucrează sistemul Internet. Reţeaua noastră dispune de 17 farmacii şi puncte farmaceutice în regiunea Cernăuţi.
Mai există o problemă care împiedică extinderea reţelelor farmaceutice în satele mici şi îndepărtate. Este vorba de lipsa de cadre calificate.
– În sate farmaciile apar haotic. Tinerii nu prea vor să rămână să lucreze în Ucraina, în raioanele de lângă frontieră migraţia este foarte mare. În afară de aceasta, comunităţile nu creează condiţii pentru antrenarea specialistului farmacist din altă localitate. Înţelegem că dezvoltarea medicinii primare este o direcţie prioritară, dar am vrea ca şi Comunităţile Teritorial Unite să înţeleagă că facem un lucru comun întru binele oamenilor. În momentul de faţă în sate avem 4 puncte farmaceutice, anterior au fost 8. Unele s-au închis din cauza că specialiştii, care lucrau acolo, s-au pensionat. Dar şi rentabilitatea este foarte mică. Am lăsat acele puncte farmaceutice, unde sunt buni farmacişti, a conchis directorul comercial al ÎP „Armonia 2000”, Galina Melnyk.
În Comunitatea Teritorial Unită Vijniţa sunt deja 6 farmacii, ele funcţionează şi în baza Programului guvernamental, şi satisface relativ necesităţile locuitorilor.
– Este un program foarte bun, fiindcă omul cu reţetă electronică îşi poate procura medicamentele în orice localitate din Ucraina pe gratis sau plătind o sumă mică. Ne vom strădui să avem farmacia noastră comunală, care, de asemenea, va funcţiona în baza programului guvernamental, a declarat medicul-şef al Centrului de asistenţă medico-sanitară primară din Vijniţa, Dmytro Palamariuk.
Oksana TANAŞCIK