
Începând cu 17 martie a intrat în vigoare noua legislație privind mărirea amenzilor pentru încalcarea regulilor de circulație rutieră.
O atenție deosebită legislatorul a atras combaterii cazurilor de aflare a șoferilor în stare de ebrietate, sub influiența substanțelor narcotice – amenda a crescut de la 10,2 la 17 mii grivne. În caz că pe parcursul unui an situația se repetă, amenda e de 34 mii grivne sau 10 zile de arest administrativ. În ambele cazuri e posibilă retragerea cu plată a mijlocului de transport.
Dacă șoferul urcă a treia oară la volan în stare de ebrietate, el riscă să incaseze o amendă de 51 mii grivne sau 15 zile arest, automobilul fiind confiscat în ambele cazuri.
Dacă șoferul beat la volan a comis un accident soldat cu jertfe, pedeapsa e între 3 și 12 ani închisoare, iar legea nu admite șanse de evitare a responsabilității prin împăcarea părților, suspendare, amnistie etc.
S-au schimbat și termenii de retragere a permiselor pentru consumul de alcool la volan – de la 1 până la 10 ani și mai mult, în caz de comasare a câtorva sancțiuni.
De 40 ori a crescut amenda pentru conducerea mașinii cu permisul retras – 20,4 mii grivne (în loc de 510), ori 40,8 mii – dacă infracțiunea se repetă.
Au crescut amenzile și pentru bicicliștii sau pietonii în stare de ebrietate care au încălcat regulile de circulație – de la 136 la 680 grivne.
Pentru ignorarea centurii de siguranță sau a căștii de protecție se va plăti 510 grivne în loc de 51.
De cinci ori s-a mărit amenda pentru traversarea în locuri nepermise sau lumina respectivă a semaforului – 255 grivne în loc de 51, tot de atâtea ori s-a mărit amenda pentru numerele de bord murdare, fără lumină (de la 170 la 850 grivne), sau 1700 – în caz de repetare a încălcării.
Pentru încălcarea regimului de viteză este prevăzută o amendă de la 510 până la 1700 grivne.
Polițiștilor li se oferă dreptul de a folosi mijloace tehnice de fixare foto și video ce vor fi anexate la procesele verbale privind încălcările regulilor de circulație, – informează Secția în chestiuni de comunicare a Poliției regionale.
Sergiu BARBUȚA