La cafeaua de dimineață…

Nu e vorba doar de o ceașcă de cafea, ci de titlul unei cărți în limba ucraineană ce a apărut recent la o editură din Cernăuți. Iar autoarea nu este altcineva decât copământeana noastră, Elena Repina, din Hliboca. Este a doua carte a domniei sale. Prima, cu titlul „Zâmbește, femeie”, a apărut acum doi ani. Cea de-a doua carte a poetei ucrainene, care activează în domeniul culturii, a fost un timp chiar șefa Secției raionale de cultură, iar în prezent muncește la Biblioteca regională, este tot o carte de versuri. Sunt 100 de poezii despre credința în Dumnezeu, autoarea făcând referințe la Biblie, la verseturi din cartea sfântă, despre patriotism, libertate, prietenie, dragoste, speranță, viață… Este destinată unui cerc larg de cititori.


Prezentarea ei a avut loc recent, într-o zi toridă de iunie. Ne-am așezat la umbra copacilor din spatele Muzeului etnografic raional, admirând expoziția, dar și urmărind scenariul bine gândit atât de autoare, cât și de directoarea muzeului, doamna Olga Șevcenko. Ambele s-au completat una pe alta atât în citirea versurilor cu comentariile necesare, cât și oferind printre versuri cuvântul celor prezenți. Iar prezenți au fost reprezentanți ai conducerii CTU Hliboca, scriitori, muzeografi, lucrători ai Bibliotecii raionale în frunte cu șefa lor, doamna Olga Covalciuc, activiști ai raionului, membri ai cenaclurilor literare raionale…


Fiecare a avut de spus un cuvânt de laudă despre autoare, referindu-se la calitățile ei omenești, dar și la poeziile care conțin atâta sinceritate, adevăr, speranță…


Participanţii la manifestarea în cauză au primit câte un exemplar de carte cu autograf din partea autoarei. Iar în partea a doua a prezentării ne-am deplasat chiar alături, la cafeneaua „Dolce vita”, unde am servit câte o ceașcă de cafea, de data aceasta după masă, dar și câte o înghețată delicioasă oferită cu amabilitate de patronii cafenelei respective.


Nu ne rămâne decât să-i dorim autoarei, doamnei Elena Repina, noi succese de creație, noi cărți și aceeași dragoste de viață și literatură pe care o poartă în suflet.

Eleonora SCHIPOR

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s