Sărbătoare duhovnicească la Hreațca

Luni, 8 noiembrie a.c., în ziua prăznuirii Soborului Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, credincioșii satului Hreațca i-au cinstit cu mare bucurie pe ocrotitorii Bisericii și ai satului.

Astfel că în dimineața zilei credincioșii au fost frumos întâmpinați de către preotul-paroh, părintele Constantin Petro. Mai întâi au fost săvârșite slujba ceasurilor, sfințirea Aghesmei și slujba Acatistului hramului. Pe la ora 9.00 a început Sfânta Liturghie oficiată de un sobor din șase preoți în frunte cu părintele Vasile Garabagiu.

După rugăciunea Tatăl nostru a urmat  un cuvânt de învățătură. Cuvântul predicii a fost rostit de subsemnatul. Am menționat că Biserica face pomenirea Sfinților Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail și a tuturor Puterilor cerești. Biserica își aduce aminte de Puterile nevăzute, de îngerii care ne sunt ocrotitori.

Îngerii sunt ființe spirituale, care, după cum ne spune Sfânta Scriptură, pururea văd fața lui Dumnezeu și se roagă. Să ni-i luăm călăuzitori pe sfinții îngeri: pe Arhanghelul Rafail, ca cel care ajută întotdeauna când ne aflăm în situații complicate, de disperare; pe Arhanghelul Gavriil, ca cel care a adus vestea bună – și noi să fim cei care răspândim binele și frumosul în jurul nostru; și pe Arhanghelul Mihail, simbolul dreptății, al diminuării influenței răului în viața noastră. Putem fi îngeri răspândind binele, lăsând la o parte bârfa, răutatea sau calomnia.

Să fim îngeri ai bunătății, ai veștilor bune, să vorbim frumos despre cei de lângă noi, să nu îi murdărim și să le desființăm identitatea spirituală – atunci ne transformăm în îngeri ai întunericului. Să înmulțim binele în jurul nostru.

Apoi a urmat împărtășirea credin-cioșilor cu Sfintele Taine, după care a fost înfăptuit înconjurul Bisericii cu citirea a patru Evanghelii ale Învierii, urmând apoi o agapă frățească.

Preot Igor ANDRONACHI, 

parohul Bisericii Adormirea Maicii Domnului din Movila 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s