DE LA INIMA ROMÂNIEI: „SUNTEM MÂNDRI DE VOI, COPIII NOȘTRI MINUNAȚI!” 

Cu acest salut de admirație și încurajare au fost întâmpinați la Consulatul General al României din Cernăuți mai mulți copii din școlile cu predarea în limba română din regiune. Însoțiți de părinți și profesorii lor, au sosit de mai departe (Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, Școala Medie Dinăuți), și de mai aproape, liceeni de la „Alexandru cel Bun” din centrul Cernăuțiului, doar o parte din beneficiarii programelor de susținere a elevilor din comunitățile istorice românești cu laptopuri, tablete, ghiozdane completate cu rechizite și materiale pentru promovarea valorilor național-culturale. În virtutea proiectului respectiv, inițiat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, toate acestea au ajuns la Cernăuți, iar câștigătorii lor, cei mai harnici și activi aplicanți, au fost invitați, la 21 aprilie, împreună cu părinții și profesorii lor, la Consulatul General. Mai mare decât surpriza prilejuită de cadourile binemeritat câștigate, pentru copii a fost bucuria întâlnirii cu Consulul General, dna Irina Loredana Stănculescu, precum și cu ministrul-consilier Dan Constantin, funcționarul consular Florin Stan și alți lucrători ai misiunii diplomatice, care i-au primit cu brațele deschise.

Mulțumindu-le părinților că au găsit timp să se deplaseze la Cernăuți într-o asemenea zi, Joia Mare din Săptămâna Patimilor, dna Irina Loredana Stănculescu le-a adresat din partea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni cele mai calde urări de sănătate, de pace și prosperitate, pentru copii având un cuvânt aparte: „Voi sunteți copiii noștri minunați, de care ne bucurăm în fiecare zi, sunteți cei mai buni, cu rezultate foarte bune la școală. Mulțumim părinților care vă încurajează să vorbiți limba română, să frecventați școlile cu predarea în limba română. Suntem mândri de voi, pentru că avem tinere vlăstare care duc generațiile noastre mai departe. Mă bucur să fiu astăzi cu voi, să vă transmit aceste mici atenții, pe care voi singuri le-ați câștigat prin faptul că ați aplicat programele Departamentului pentru Românii de Pretutindeni”. Doamna Consul General i-a făcut atenți pe copii că acestea nu sunt unicele posibilități, că DRP vine cu foarte multe programe: „Vă încurajăm să frecventați site-ul DRP și ca tot mai mulți dintre dumneavoastră să puteți primi astfel de obiecte, care vă ajută să vă desfășurați activitatea”. Gazdele le-au dorit oaspeților sărbători binecuvântate, asigurându-i că mai mult ca oricând, în aceste momente tragice în care se află poporul Ucrainei, România este alături de comunitatea românească.

Beneficiari ai programei sunt în principal elevi din clasele primare, dar printre ei s-au aflat și liceenele Daniela Struț și Daniela Zâgrea, precum și o studentă de la Catedra de Filologie Română și Clasică, Oxana Puhalscaia, împreună cu profesoara ei, lectorul universitar dr. Felicia Vrâncean. Oricum, bucuria și meritele aparțin celor mici, ei fiind un bun exemplu de urmat și pentru cei mari.

M. TOACĂ

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s