Vasile Petreni – pictorul carea dat culoare satului Costiceni

Zilele trecuteam avut ocazia să vizitez atelierul renumitului pictor Vasile Petreni din Costiceni. Am fost impresionat de talentul și creativitatea sa. Lucrările sale sunt absolut uluitoare. Am avut o discuție interesantă cu artistul despre activitatea de pictor și despre rolul acestei arte în cultura noastră.

Este clar că pentru el pictura nu este doar o activitate, ci o formă de expresie prin care poate transmite emoții și gânduri într-un mod unic și personal. Mi-a explicat cum prin intermediul lucrărilor sale poate influența și inspira oamenii într-un mod profund și emoțional. Am fost uimit de cum prin simpla privire la una dintre operele sale, poți fi transpus într-o lume complet diferită, plină de culori și emoții.

Vasile Petreni, născut în satul Vancicăuții Mici (Pol-Vancicăuți) din comuna Costiceni, la 25 septembrie 1939, este un important pictor român din regiunea Cernăuți, ale cărui lucrări surprind frumusețea naturii și oamenii locului.

Crescut într-o familie modestă, Vasile și-a descoperit pasiunea pentru artă încă de mic copil. Mama sa, Varvara, i-a fost primul său dascăl în arta desenului. Cu un sentiment de nostalgie, artistul își amintește cum mânjea fața sobei cu cărbune, încercând să redea florile de pe malul Prutului, ce creșteau peste gardul din sârmă ghimpată, din apropierea grădinii lor.

La școală Vasile Petreni a avut 5 învățători. Toți au remarcat pasiunea sa pentru a interpreta fantezia culorilor pe hârtie. Unul dintre ei, Vasile Vatamanu, i-a spus mamei sale că Vasile are un talent înnăscut pentru a reda izvorul luminii din natură. Alți doi învățători, V. Vulcanescu și L. Rață, l-au sfătuit pe tatăl său, Toadere, să-l înscrie la o școală de artă din Cernăuți.

În clasa a șaptea, profesorul Serafim Botezatu a observat în primele schițe de peisaje ale tânărului Vasile acel sentiment de melancolie și nostalgie, care emanau din imaginile marginii de sat din Cotul Prutului.

La Vancicăuți abandonează clasa a 8-a, pe motiv că n-avea de la cine să învețe arta desenului și, la insistența părinților continuă să studieze în clasele a VIII-a – a XI-a la Noua Suliță. Revine în sat ca învățător de desen, ca să urmeze iarăși îndemnul părintesc și să intre la Școala republicană de pictură din Chișinău.

În capitala Moldovei, Va-sile a fost îndrumat de adevărați maeștri ai penelului, care l-au ajutat să se formeze ca artist al peisajului. În anul doi de studii a fost atras de arta portretizării și a realizat un ciclu amplu de pânze cu portrete ale consătenilor, veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial, eroi ai muncii, intelectuali etc., în total circa 80 de pânze.

Aici, a fost influențat de experiențele pictorilor pedagogi, precum A. Oprea, A. Colomieț, I. Daghi, M. Grati, V. Sadovschi, S. Babiuc ș.a.

Lunca Prutului cu flora impresionantă și culorile sale bogate au fost principalul subiect de inspirație pentru Vasile Petreni. Peisajele sale sunt pline de mister și frumusețe, captivând privitorul și transmițând acele emoții pe care le-a trăit el însuși în natură.

Personajele sale feminine, în special mama sa, sunt desenate cu o sensibilitate aparte, iar chipul și portul acestora sunt tipic românești. Astfel, prin picturile sale, Vasile Petreni oferă un omagiu consătenilor săi.

Lucrările sale au fost prezentate nu doar în Ucraina, ci și în România, Republica Moldova, SUA și Canada, în muzee și galerii de artă.

Picturile lui Vasile Petreni reprezintă o comoară artistică de valoare universală și o mărturie a vieții și culturii satului Costiceni.

„Dacă, Doamne ferește-ne, s-ar întâmpla ca satul nostru să dispară de pe fața pământului în urma vreunei calamități sau unui cataclism, așa cum a dispărut localitatea Iezerul Alb din imediata vecinătate, prin pânzele pictorului Vasile Petreni, păstrate în vreo galerie de artă, omenirea ar putea afla că aici, pe valea Prutului, au trăit români vrednici, cu o civilizație demnă de a fi considerată reprezentativă pentru secolul XXI”, spunea regretatul folclorist Tudor Colac.

Deocamdată circa 100 de lucrări ale lui Vasile Petreni pot fi admirate în Galeria de artă a colecționarului Nicolai Reida, la Kamianeţ-Podilsk.

Sergiu BARBUŢA, președintele Societății culturale „Valea Prutului”

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s