Și deodată a căzut un fulg, apoi încă unul ….așa a durat până dimineață. Acesta a fost semnul că iarna a îmbrăcat hainele ei, așezându-le pe coroanele copacilor, pe dealurile unde copii se dau cu săniuța, veseli și cu obrajorii rumeni, pe brazii înalți și verzi ce au așteptat un an întreg să fie împodobiți de sărbători, pe vârfurile caselor unde pe hogeag se vede fumul ce cu grabă se ridică in sus, ducând cu sine gândul luminat al tuturor celor care așteaptă ziua cea mare – ziua de Crăciun.
Pe data de 23 decembrie 2018, în Palatul Academic din Cernăuți, răsunau clopoțeii, ca niște metafore ce aduceau urările din străbuni ce se auzeau în sală. De la cel mic la mare, de la elev la student, toți au venit cu un singur gând ca să se audă colinda și urătura românească peste munți și văi cu strigăte și zurgălăi. Aceasta înseamna ca a luat început doar un singur eveniment – Festivalul obiceiurilor de iarnă „Florile Dalbe”, organizat de Societatea pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți, condusă de Vasile Bâcu. Ajungând la cea de a XXIV-a ediție fără îndoială putem zice ca și la prima ediție sala a fost arhiplină de suflet românesc, îndrăgostit de tradițiile și obiceiurile strămoșești. Sărbătorile de iarnă ne fac mai buni așa o sinteză avea și Calvin Coolidge care zicea: „Crăciunul nu este o perioadă, nici un sezon, ci o stare de spirit. Adevăratul spirit al Crăciunului înseamnă să preţuieşti pacea şi bunăvoinţa, să oferi, din plin, compasiune.”
Colinda și urătura pe care au adus-o la acest festival au fost din partea diferitelor colective artistice, colindători și interpreți, care, nu în ultimul rând, deschideau portițele să vină Căprițele sau cu cât mai iute veneau cu Urșii de la munte. Au evoluat pe scenă : Corul „Dragoș Vodă”, „Fetele din Bucovine” , Grădinița „Îngeraș” din Mahala,raionul Noua Suliță , Anastasia Marina , Corul „George Enescu” din Dorohoi , Ansamblul „Mugurel” Pătrăuții de Jos, Sorcova și Semănatul de la Școala generală de gradele 1-3 din Iordănești, Formația folclorică „Tălăncuța” din Oprișeni, Ansamblul folcloric „MĂRIE,MĂRIOARĂ” din Larga, Briceni, Corul „George Enescu” (Dorohoi), „Căiuții” din Culiceni, Herța, studenții de la Catedra de Filologie română și clasică, Nicolae Mintencu, Ansamblul „PERLA”, Sabrina Palamariu ,Alexandru Tărâțeanu și mulți alții. Odată cu mesajul de felicitare Consulatul General al României la Cernăuți, în frunte cu Doamna Consul General, Irina-Loredana Stănculescu a adus cadouri delicioase pentru copiii participanți. Cu aplauze sala a întâmpinat mesajele de salut ale dlui parlamentar Grigore Timiș, care este și un sponsor permanent al acțiunilor noastre culturale, dlui Mihai Gherman – din partea Consiliului Regional Cernăuți. Din partea Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu” din Cernăuți toți participanții au fost menționați cu diplome de participare și colăcei tradiționali. Organizatorii rămân recunoscători familiei Paraschiva și Ioan Abutnăriței din Vatra Dornei, dlui Mihai Tanas, deputat în Consiliul CTU Herța și multor alți oameni de bună credință pentru ajutor și susținere.
Festivalul a adus valuri întregi de bucurie, o mare de aplauze și un ocean de amintiri pentru fiecare în parte, fie colindător ori spectator. În curând vom aștepta ediția următoare cu gândul la colindă, urătură și la tradițiile noastre de iarnă care au străbătut mii de ani și s-au păstrat în inimile noastre. Și cât de departe nu ne vom afla, dorul mereu ne va aduce acasă. Or, de tradiție și baștină nu vom uita niciodată.
Tex și fotografii: Dumitru STOROJ, student la Catedra de filologie română și clasică a Universității Naționale „Iu. Fedkovyci” din Cernăuți