HERŢA: FESTIVALUL DATINILOR ŞI OBICEIURILOR DE IARNĂ LA O NOUĂ EDIȚIE

A treia zi a sărbătorii Naşterii Domnului (st. nou) a fost marcată la Herţa de o nouă ediţie a Festivalului datinilor şi obiceiurilor de iarnă „Nașterea luminoasă a lui Hristos”. Desfăşurat în piaţa centrală, spectacolul a fost precedat de o paradă a formaţiilor participante, prilejuind etalarea, pe străzile centrale ale oraşului, a numeroase costume, măşti şi vechi instrumente muzicale.

         După cuvântul de salut al oficialităţilor locale – Viorel Iastremschi, şeful Administraţiei Raionale de Stat şi Victor Ciuclea, preşedintele Consiliului Raional – mai multe colective artistice, instruite în cadrul şcolilor sau ale caselor de cultură locale, au reamintit publicului, adunat în număr mare, în ciuda vremii nefavorabile, tradiţiile strămoşeşti, legate de colindat şi de jocurile cu măşti, acestea din urmă asociate, în câteva rânduri, cu elemente de teatru popular. Asistenţa a fost încântată de evoluţia celor mai mici căiuţi, cei din Godineşti, dar şi de cea a unor trupe experimentate, care au ţinut să pună în valoare, chiar şi pe zăpada preschimbându-se în zloată, elementele particulare ale unor dansuri cu vechime imemorială.

         Au fost aplaudate formaţii precum cele din Molniţa, Proboteşti, Horbova, Mogoşeşti, Culiceni – toate de căiuţi – dar şi urşii de la Târnauca, la care s-au adăugat interpreţi de colinde din Herţa, Lucoviţa, Mamorniţa. Dovadă a păstrării unui autentic spirit folcloric a fost şi adaptarea, incluzând savuroase momente satirice, a urărilor tradiţionale la realităţile momentului; s-a făcut astfel vorbire de un urs din Spania, care a fost adus cu sania, sau de un anume deputat care „face cu furatul vila / ş-apoi Dumnezeu cu mila”… Încheierea manifestării a fost marcată de un alt moment de savoare, cel în care organizatorii au anunţat că, dată fiind valoarea deosebită a tuturor participanţilor, departajarea lor nu a fost cu putinţă, astfel că toate cele 16 colective au primit premiul I, distincţie pe care o merită, desigur, toţi cei care au contribuit şi contribuie la păstrarea nealterată a datinii româneşti pe meleagurile herţene.

Ioan RĂDUCEAIaşi, special pentru „Gazeta de Herţa”

HERŢA: FESTIVALUL DATINILOR ŞI OBICEIURILOR DE IARNĂ LA O NOUĂ EDIȚIE

Posted by Adrian Byku on Sunday, December 30, 2018

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s