Evenimentele petrecute în iarna anului 1941 în Lunca Prutului au devenit pentru mulți dintre români un simbol al crimelor și fărădelegilor comise de regimul sovietic, dar, în același timp, și un exemplu prin care dragostea de neam, de patrie și dorința de libertate sunt puse mai presus decât viața.
Duminică, 10 februarie, în Lunca Prutului au fost din nou comemorate victimele tragicului eveniment petrecut cu 78 de ani. Te-deumul organizat de către doamna Elena Nandriș, primarul comunei Mahala, consilierii locali, cât și de gospodarii din localitate a adunat în această vale a suferinței sute de oameni atât din Mahala, cât și din localitățile învecinate satului Lunca. Au fost prezente și numeroase delegații din Ro mânia și Moldova, precum și multe grupuri de pelerini din centrul regional. Tuturor celor prezenți li s-a făcut pomană pentru ca, după cum s-a exprimat doamna Nandriș, atunci când vor fi pomeniți martirii, fiecare să aibă în mâini pâinea pe care n-au avut-o cei masacrați.
Serviciul divin a fost oficiat de un sobor de preoți în frunte cu Arhimandritul Melchisedec Vel nic, părintele-stareț al Mănăs tirii Putna, care în predica sa a menționat că această crimă poate fi iertată, pentru că așa ne învață religia, dar nu poate fi nicidecum uitată, deoarece uitarea este un păcat.
Spre final, în memoria celor masacrați au fost depuse coroane de flori, intonate cântece patriotice și ținute cuvântări în care a fost proslăvită dovada de patriotism a românilor căzuți aici.
Alexandru PLATONOV