
De Schimbarea la Față a Domnului la Mănăstirea din Bânceni
Prima zi. La Schitul Mănăstirii din Bănceni se sărbătorește în fiecare an, pe stil vechi, la 19 august, Dumnezeiasca Schimbare la Față a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. În Israel, pe Muntele Tabor, este locul unde Iisus Hristos s-a urcat împreună cu Petru, Iacob și Ioan pentru a se Schimba la Față. Sfântul Apostol Petru îl va numi Muntele cel Sfânt, pentru că aici a avut loc Schimbarea la Față a Domnului, arătarea Dumnezeirii Lui.
La Schit au fost aduse o mulțime de icoane și moaște spre închinare. Au sosit pelerini din toată Ucraina (o mare parte din Kiev), România, Moldova, Bulgaria, Rusia, din toate satele Ținutului Herța și Cernăuți. A fost un sobor mare de preoți, diaconi, episcopi, mitropoliți, arhierei. Slujba a fost oficiată de ÎPS Longhin, Arhiepiscop de Bănceni. A fost o zi frumoasă și ► Valori spirituale
Becești. Mănăstirea cu hramul Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla
Adoua zi, la 20 august 2019, Sfânta Liturghie s-a oficiat la Mănăstirea de maici din Becești, cu hramul Sfânta Teodora de la Sihla, floarea duhovnicească a Moldovei. Preoțimea, lumea venită la Bănceni, enoriași din satele vecine, au sosit la Becești – cei care au venit din depărtări nu au plecat acasă, ci au avut posibilitatea de a participa mai departe la Sfânta Liturghie. Slujba a fost condusă de ÎPS Longhin. Eminescu spunea că Biserica este mama neamului românesc și așa este. Biserica ne cheamă pe noi, cei de astăzi, să ne apropiem de ea, să intrăm în ea, să ne unim cu ea pentru a putea să-i simțim prezența lui Hristos, prin Biserică, în noi.
În anul 1992 Biserica Ortodoxă Română a canonizat mai mulți sfinți români, printre care și pe Cuvioasa Teodora. Marii noștri nevoitori în munți, Sf. Teodora și Sf. Ioan, Iacob Hozevitul, pustnic român din Țara Sfântă, străjuiesc în Calendarul bisericesc Schimbarea la Față a Domnului nostru Iisus Hristos de pe Muntele Tabor, unde, personal, am fost de două ori.
Floarea duhovnicească de mare preț, care a odrăslit-o pământul binecuvântat al Moldovei, s-a născut pe la jumătatea secolului al XVII-lea, în satul Vânători-Neamț. Fecioara Teodora a fost căsătorită de către părinți împotriva voinței ei. Dar, neavând copii, sufletul ardea de dorința unei vieți mai curate, închinate numai lui Dumnezeu. De aceea, a îmbrățișat cinul monahal la Schitul Vărzărești Focșani, iar soțul ei sa călugărit în Schitul Poiana Mărului. Năvălind turcii în pădurile Buzăului, au dat foc Schitului Vărzărești. Cuvioasa Teodora s-a retras în munți, în părțile Schitului Sihla. Aici Cuvioasa s-a nevoit mulți ani în post și rugăciuni toată noaptea, în lacrimi și metanii, uitând de lume, îndurând multe ispite, foame, frigul aspru al iernii. Sf. Teodora arată în modul cel mai convingător forța spirituală a poporului nostru român, puterea credinței și dragostea pentru Hristos, Biserică, pentru aproapele. Sfânta Teodora a fost o smerită făclie aprinsă în Carpați – poate cea mai devotată Mântuitorului.
În anul 1852 sfintele sale moaște au fost duse la Mănăstirea Pecerska din Kiev și așezate în raclă de mult preț pe care scrie: „ Sfânta Teodora din Carpați”. Cuvioasa Teodora este un model de viață prin credință, ascultare și smerenie. Cele sfinte între cei sfinți, Sfânta Teodora este vrednică de cinste. Predica, foarte bine pregătită, a ținut-o preotul Mihail din România. ÎPS Longhin a vorbit despre credință, pace, milostenie, așa cum au fost Cuvioasa Teodora, Maica Serafima, stareța Mănăstirii, a mulțumit tuturor pentru prezența la aceste momente de înălțare duhovnicească.
Vasile lUNCAȘU s. Mogoșești