„BIBLIOTECA PUBLICĂ: SERVICII ACCESIBILE PENTRU PERSOANELE CU NECESITĂȚI SPECIALE”

Conform literaturii de specialitate, de cele mai multe ori, persoanele cu necesități speciale erau „ascunse” de ochii lumii prin instituții și nimeni nu știa nimic de ele ori erau ținute în umbră, în cadrul propriei familii. Fără drepturi, fără obligații, fără facilități și astfel le erau încălcate drepturile esențiale prevăzute în Constituție.

Dar, în prezent lucrurile au luat o altă întorsătură în toate domeniile pentru acești oameni. Recent, referitor la acest subiect, s-a desfășurat Școala bibliotecarilor pentru cei din domeniul biblioteconomiei, din Sistemul centralizat de biblioteci Herța, pe tema „Biblioteca publică: servicii accesibile pentru persoanele cu necesități speciale”. În cadrul școlii au fost abordate următoarele aspecte: 

1. Deservirea persoanelor cu dizabilități – necesitatea timpului; 

2. Integrarea prin intermediul bibliotecii – o formă de incluziune a copiilor cu necesități speciale; 

3. Calea către bibliotecile oportunităților egale (din experiența bibliotecilor străine); 

4. Publicații profesionale: Noutăți despre activitatea bibliotecilor cu persoanele cu dizabilități; 

5. Susținerea prezentărilor Power Point în cadrul concursului raional „Lumea are nevoie de bunătate”. 

La eveniment au participat și reprezentanții Biroului de Asistență Juridică din Herța, E. Condel și S.Trifenco, care le-au oferit celor prezenți informații utile despre aspectele juridice ale problemelor cu care se confruntă oamenii cu dizabilități. În ceea ce privește concursul „Lumea are nevoie de bunătate”, acesta este organizat și desfășurat de Biblioteca Ştiinţifică Universală Regională „M. Ivasiuk”, la care participă bibliotecile publice din întreaga regiune, inclusiv bibliotecile comunităților teritoriale unite. Scopul și obiectivele acestuia sunt: • Creșterea gradului de conștientizare și educare a persoanelor cu necesități speciale, depășirea izolării lor, asigurarea împlinirii de sine și a integrării în societatea civilă; • Satisfacerea solicitărilor de informații ale utilizatorilor cu necesități speciale care utilizează Internetul, stabilirea unei comunicări interactive; • Identificarea și dezvoltarea abilităților individuale și creative ale persoanelor cu necesități speciale, promovarea autorealizării lor; • Implicarea publicului în soluționarea problemelor persoanelor cu necesități speciale. 

Mirela AMARIE

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s