Momente de spiritualitate la Biblioteca „Ion Chilaru” din Molnița
Recent, la Biblioteca din Molnița, condusă de doamna Ludmila Alazaroaie, a avut loc o întâlnire de suflet între cititori de diferite vârste cu personalități de vază ale satului.
E vorba de scriitorii Simion Gociu și Petru Grior, Edmond Neagoe, Ministru Consilier la Consulatul General al României la Cernăuți, Nicolae Nicolovici (Rădăuți), Mihai Malancă, starostele comunității locale, Victor Ciuclea, președintele Consiliului Raional, Adrian Medvedi, din partea conducerii CTU Herța, pictorul Dumitru Jitarașu, Elena Mihai, directoarea Sistemului centralizat de biblioteci Herța, profesorii de limbă română și, bineînțeles, tinerii cititori, actuali și foști elevi ai școlii din sat, veniți să ne încânte cu talentele dumnealor.
Adunarea a început cu un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți pentru integritatea țării, dar și a conaționalilor noștri duși cu forța în „siberii de gheață”.
Preotul paroh Mihail Marașciuc a binecuvântat adunarea și a vorbit despre semnificația creștină a zilei când a fost tăiat capul Sfântului Ioan Botezătorul Mihai Malancă a vorbit despre personalitățile satului natal: Nicolae Jitarașu, Gheorghe Amihalachioaie, Dumitru Jitarașu, Ion Chilaru, Mihai Amihalachioaie Didina Țăruși, Maria Platica, Iurie Pârgaru, oferind domnilor prezenți, Simion Gociu și Petru Grior, suvenire în semn de recunoștință.
Victor Ciuclea, președintele Consiliului Raional, a mulțumit de invitație gazdelor, familiei Alazaroaie, care are grijă de viața spirituală a satului, de port și obiceiuri.
Natalia Suveică, profesoară de limba și literatura română, prezentă alături de Eugenia Chilaru și alte colege, ne-a asigurat că limba maternă e ca un izvor din care ne potolim setea și că ne bucurăm că îi avem alături pe mult stimații consăteni, mesagerii cuvântului artistic.
Dl Edmond Neagoe a menționat că „la marile sărbători am fost alături de molniceni întotdeauna, am auzit de multe proiecte lansate în diferite localități, dar dumneavoastră sunteți printre puținii care le-ați înfăptuit, mă bucur că am văzut standul personalităților, ceea ce demonstrează că Molnița are valori, Molnița are istorie”… În continuare, domnul Consul a înmânat dlor S. Gociu și P. Grior câte un premiu.
A urmat un recital de poezie din creația poetului Simion Gociu oferit de copii, în semn de recunoștință pentru cele 1.851 volume donate de către scriitor bibliotecii satului natal. Petru Grior și-a adus aminte de profesorii Elena Gorbatiuc, Alexandru Suveică, Pionia și Mihai Ciuclea, donând instituției noi apariții editoriale îngrijite de dumnealui, printre care se numără și cartea „Martirii satului Molnița” – un omagiu consătenilor deportați.
A fost un eveniment de zile mari care ma făcut să mă conving încă o dată că valorile culturale pot fi valorificate cu succes și la nivel local. Totul depinde dacă se dorește acest lucru. Așa cum se procedează la Biblioteca „Ion Chilaru” din Molnița.
Vasile BÂCU