LA BUDA MICĂ, ÎNTRE OAMENI CU SUFLET MARE DE CREȘTIN ORTODOX..

O sâmbătă frumoasă la început de toamnă aurie mi-a dăruit Bunul Dumnezeu ca să mă aflu la un moment deosebit alături de creștinii ortodocși ai satului Buda Mică – sărbătorirea celor 200 de ani ai Bisericii Duminica tuturor Sfinților.

…Cu pâine și sare și un covor de flori este întâmpinat în ora dimineții Înaltpreasfințitul Meletie, Mitropolitul Cernăuților și Bucovinei, un sobor de preoți în frunte cu părintele protopop Pavel Dumitru îi aduc pioșenia și bucuria de a se întâlni cu vlădica în acest loc binecuvântat al satului. O bucurie deosebită pentru toți acei care au jertfit banul și munca lor, îndrumați și binecuvântați de părintele paroh Ioan Petro, care nu chiar atât de demult  a fost inițiatorul și însuflețitorul ridicării unui nou sfânt lăcaș în satul Chiurt, raionul Edineț, Republica Moldova. Am avut ocazia să fiu în acea comună prin anii 80 ai secolului trecut. Eram încă adolescent, dar nu puteam înțelege de ce într-un sat atât de frumos nu există o biserică și mare mi-a fost bucuria peste ani, când am aflat că anume harnicul și inimosul tânăr preot din Ținutul Herța a înlăturat această mare nedreptate. Și iată-l acum în locurile natale, plin de evlavie și sârguință, cu fapte demne de urmat. 

Deși cu o rânduială specială, serviciul divin trece pe neobservate, dangătul clopotului, anunță ieșirea alaiului în curte pentru a sfinți lăcașul de închinare pe din afară. Vlădica Meletie mulțumește tuturor pentru fapta nobilă, oferind diplome și mențiuni celor mai activi, mulțumește în primul rând Bunului Dumnezeu părintele Ioan – e fericit astăzi că și-a văzut gândul materializat. Fericit sunt toți acei care au muncit zi de zi în numele Domnului, au ajutat cu ce au putut. 

…Finalizând aceste rânduri, dau cu ochii de cartea regretatului profesor Ioan Murariu din Bacău „Istoria Ținutului Herța până în anul 1940”. O deschid pe la mijloc și găsesc că la 1803 aici, în Buda de Sus, locuiau circa 35 de țărani care plăteau bir. Peste 15 ani, în anul 1818, vistiernicul Damian Holban, va ridica prima biserică pentru ei. De atunci au trecut două secole. Multe generații s-au schimbat în această perioadă de timp. A rămas, însă, neschimbată, credința lor în Bunul Dumnezeu. Care le-a ajutat să treacă prin secole și să reziste în vecii vecilor!

Vasile BÂCU

Fotografii de Vasile LUNCAȘU (Mogoșești)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s