PROFESORUL ȘI SAVANTUL ILIE POPESCU, OMAGIAT ÎN SATUL NATAL

Suita de manifestări dedicate jubileului de 80 de ani al renumitului savant bucovinean, Ilie Popescu, se pare că se încheie deja. 

În aceste zile a avut loc și o întâlnire cu domnia sa la biblioteca principală a satului său de baștină, Pătrăuții de Jos. Până a ajunge în satul natal, domnia sa a fost sărbătorit la Cernăuți, Storojineț, Suceava, la Universitatea Națională din Cernăuți, unde a muncit peste patru decenii. 

La Biblioteca pătrăuceană a fost pregătită o expoziție dotată cu o parte din cărțile octogenarului nostru, cu ziare, fotografii. Expoziția a fost pregătită de doamna Maria Ștefureac, șefa bibliotecii noastre.

Printre invitați s-a numărat și sora mai mare a domnului Ilie Popescu, Aurora Opaeț, în vârstă de 89 de ani. Vom menționa că frații Ilie și Aurora Popescu-Grijincu sunt unicii supraviețuitori rămași din satul nostru, care s-au întors din neagra străinătate, unde au fost deportați. 

De asemenea, a fost prezent primarul satului, dl Gheorghe Fedorean, cu soția sa Olga, lucrătoare a primăriei, profesorii școlari, Lidia Șurdac și Ion Pojoga, sora medicală Maria Drozdic, educatoarea de la grădiniță, Violeta Popescu, frizerița și bucătăreasa, Maria Cnapic, șoferul ambulanței locale, Ion Schipor. 

Trei eleve ale Școlii medii au citit câteva cugetări din cărțile dlui Popescu, au declamat și câteva poezii despre oamenii de vază ai satului. Elevele au primit diplome din partea Filialei ASCIOR-Cernăuți, deoarece majoritatea celor prezenți la manifestare sunt și membri ai acestei filiale creștine, reviste și ziare. 

În cuvântarea sa, dl Ilie Popescu s-a referit la anumite etape ale vieții, la cărțile și lucrările publicate, la participările la Simpozioane și Conferințe, la crucile comemorative ridicate prin satele noastre bucovinene în cei 10 ani de când conduce Societatea regională „Golgota”. De asemenea a înmânat câteva dintre cărțile sale recent apărute atât bibliotecii, cât și câtorva dintre cei prezenți. Ziare și iconițe au primit cei prezenți și din partea subsemnatei. 

Domnul primar i-a înmânat și o foaie de laudă, mulțumindu-i pentru întreaga-i activitate științifică și obștească desfășurată de-a lungul anilor.

Rând pe rând, vorbitorii s-au referit la calitățile sale profesionale, accentuând meritele, apreciind munca și eforturile depuse în întreaga sa carieră. 

Toți i-au dorit multă sănătate, succese, împliniri, noi realizări, noi publicații și activitate la fel de intensă ca și până acum. 

Doamna Maria Ștefureac, gazda sărbătorii în cauză, a mulțumit frumos tuturor pentru participare. Domnia sa l-a invitat pe octogenarul nostru să poftească ori de câte ori va dori atât la biblioteca sătească, cât și în satul său de baștină, a cărul Cetățean de Onoare este. Sperăm că așa va fi și vom putea avea încă multe asemenea întâlniri de suflet.

Eleonora SCHIPOR, profesoară, membră a Uniunii bibliotecarilor bucovineni, președinta Filialei ASCIOR Cernăuți, Cetățean de Onoare al satului Pătrăuți de Jos

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s