DACĂ NOI AM UITAT, MONUMENTUL NE ADUCE AMINTE

A trecut mai mult de 100 de ani de la războaiele balcanice. Puţin cine astăzi ştie despre aceste războaie. Un monument, care este ca un ecou al celui de-al Doilea Război Balcanic (16 iunie 1913 18 iulie 1913), se află în satul herțean Lunca.

În timpul războaielor balcanice, Liga Balcanică (Serbia, Muntenegru, Grecia şi Bulgaria) au cucerit inițial teritoriile care se aflau sub dominația otomană Macedonia, cea mai mare parte a Traciei, însă mai târziu au apărut divergențe cu privire la împărțirea teritoriilor eliberate.

 Primul război Balcanic a luat sfârșit odată cu Tratatul de la Londra, semnat la 30 mai 1913. Liga Balcanică a eliberat europa de Imperiul Otoman cu excepția peninsulelor Chatalja şi Gallipoli. Totuși, învingătorii nu s-au înțeles asupra împărțirii teritoriilor pierdute de turci. Bulgaria considera că teritoriile pe care le-a câștigat, în special în Macedonia, erau insuficiente. 

Grecia și Serbia au răspuns prin încheierea unui pact militar, evident, împotriva expansiunii bulgare. Un alt conflict a fost cel dintre Bulgaria și românia pentru fortăreața Silistra de pe Dunăre, cerută de români ca preț al neutralității lor în primul război Balcanic.

 Pe monumentul de la Lunca, care a fost ridicat în anul 1914, este scris “BRAVILOR OSTAŞI COJOCARIU GRIGORE, APETREI GHEORGHE, MORARIU GHEORGHE, LHAN MANOLE, ARSENI MANOLE din comuna Lunca, Județul Dorohoi care și-au jertfit viața, pentru Țară în campania anului 1913 peste Dunăre în Bulgaria. PATRIA RECUNOSCATOARE”. 

Dobrogea a revenit României. Datorită acestui monument cunoaștem numele a cinci eroi care şi-au jertfit viaţa pentru Țară. Printre participanții acestui război este şi strămoșul meu Acatrini Gheorghe al lui Dumitru (1870-1941), care de asemenea a luat parte în această campanie şi a fost menționat de către renumitul general Alexandru Averescu. 

Vladimir ACATRINI, președintele Societății Bibliotecarilor Bucovinei

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s