În dimineața zilei de ieri, 12 decembrie, ceața fumurie ce a împânzit ca un păianjen uriaș Parcul boieresc din centrul târgului Herța, a fost cutremurată ușor de dangătul monoton al clopotelor Bisericii Sf. Spiridon, invitând lumea toată să împărtășească marea bucurie a hramului.
Prin difuzoarele instalate în curtea bisericii, în caz că nu vor putea fi găzduiți în interior toți doritorii, din zori se aud vocile preoților care săvârșesc utrenia, sfințesc aghiasma. De la poartă până la intrarea în biserică – covor din crenguțe de brad și petale de trandafiri, unite la început cu o figură albă de porumbel. În jurul orei nouă clopotele anunță sosirea oaspetelui mult așteptat. Binecuvântând pe fiecare cu multă răbdare și zâmbet pe față, Prea sfințitul Longhin, Arhiepiscop de Bănceni, starețul Mănăstirii „Înălțarea Domnului”, se apropie de soborul de preoți, veniți din multe parohii din regiune, din România, care îl întâmpină cu pâine, sare și sfânta cruce oferită cu smerenie de protoiereul mitrofor Nectarie Balan, parohul acestui sfânt lăcaș.

În afară de Sfânta Liturghie, oficiată cu mult har de soborul preoțesc, enoriașii se bucură de prezența Icoanei Maicii Domnului Făcătoare de Minuni de la Crasna și folosesc orice ocazie pentru a se închina la ea și a cere ocrotire și binecuvântare în toate, mai ales acei care simt nevoia unei purificări sufletești.

Vlădica Longhin dă citire dispoziția Înaltpreasfințitului Onufrie, Mitropolitul Kievului și al întregii Ucraine, prin care se anunță decernarea unui înalt ordin bisericesc pentru părintele paroh Nectarie Balan.

– Vrednic este! Axios! – răsună într-un cor improvizat vocile preoților și enoriașilor.
În continuare înaltul oaspete menționează că aici, la Herța, suntem o adevărată inimă a românismului, ne respectăm limba și tradițiile și avem dreptul să ne bucurăm de ele în toată plinătatea – în viața cotidiană și în școală.

– Acum îmi vine mie să exclam: „Vrednic sunteți, Părinte, de asemenea vorbe, cât de bine ar fi să vă audă toți acei care se întrec în servilitate și calcă pe sfânta moștenire spirituală a înaintașilor!”.
După sfânta împărtășanie toți se îndreaptă spre ieșire pentru a face tradiționalul înconjor al Bisericii, a citi Sfânta Evanghelie în cele patru colțuri și a stropi cu apă sfințită mulțimea care urma alaiul preoțesc. Și fiecare, sunt sigur, a fost atins de aura binecuvântată a Sfântului Spiridon, care, după cum se știe, umblă și acum prin lume pentru a ocroti binele și pacea în sufletele noastre istovite de provocările vieții cotidiene. Sunt sigur că de data aceasta milostivul ierarh a trecut și pe la Herța, unde se află sfântul lăcaș ce îi poartă numele.
Vasile BÂCU