Un evantai al tradițiilor de iarnă în centrul Herței, în a treia zi de Crăciun

Sărbătorile de iarnă au început în Ținutul Herța conform stilului nou. Probabil, prin aceasta se explică și popularitatea Festivalului Sărbătorilor de iarnă „Nașterea luminoasă a lui Hristos” ce deja tradițional se desfășoară în centrul orașului Herța, lângă bradul împodobit de sărbătoare, unde se adună lume de peste lume, veniți să savureze atmosfera de acasă în scurtele zile de concediu.

Alaiul sărbătoresc a pornit prin centrul orașului, invitându-i pe toți la eveniment. Cuvinte de felicitare au rostit domnii Victor Ciuclea, președintele Consiliului Raional, Victor Iavețki, șeful interimar al Administrației Raionale de Stat, Dan Crâșmaru, vicepreședintele CTU Ostrița, Adrian Medvedi, șeful Secției de cultură, turism și relații externe din cadrul CTU Herța.

În continuare, Moș Crăciun și Crăciunița, interpretați cu talent de Gheorghe Râșcu și Mirela Amarie, au invitat rând pe rând participanții pentru a-și demonstra cele mai frumoase obiceiuri.

Casa de folclor Buda Mică a adus în dar cântecul „Iarnă rece, dulce iarnă”, conducător artistic Natalia Cevca. Grupul Școlii de muzică Herța, condus de Irina Achiri, au colindat frumos în limbile ucraineană și română. Căminul cultural din Mihoreni a venit cu un plugușor din străbuni, fiind pregătiți de Ina Pintilei, Igor Raileanu de la Movila a prezentat căiuții de la Movila, dar nu s-au lăsat mai prejos nici cei din Probotești (Andrei Topală), care au prezentat și o colindă, nici cei de la Molnița, îndrumați de Gheorghe Brumă, Horbova (Maria Buzduga), Culiceni (Constantin Hrib) și Mogoșești (Nicolai Apetrachioaie), fiecare venind cu farmecul obiceiurilor locale. Cei mai buni colindători și cele mai alese colinde au fost oferite publicului spectator de la instituțiile culturale din Hreațca (conducător Ion Iacobuța), Lunca și Satul Mare (Gheorghe Onofriciuc), Mamornița (S. Andruseac), Târnauca (Valentina Suveică), Lucovița (Artiom Posteucă), Godinești (Daniela Gociu) Ostrița (Serghei Rușciac)

Fiecare colectiv s-a bucurat de atenția organizatorilor, fiind menționați cu diplome și premii, iar din partea spectatorilor – aplauzele recunoștinței că au reușit să prezinte un adevărat evantai al Sărbătorilor de iarnă din Ținutul Herța. 

Vasile BÂCU

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s