V Ă VIN SEMĂNĂTORII…

E liniște în cer și liniște în câmpia din valea Prutului și până-n târgul Herței, doar numai o clipă. E clipa unui an bun de belșug. În noapte răsună voci pline de bucurie și speranță: 

Anul Nou cu bine,

 Cu zile senine!… 

Sunt cetele de semănători, care au purces pe la casele gospodările din localitățile  raionului ca să vestească cu cuvinte alese sosirea orei de taină în frumosul ținut al codrilor de fagi. Au pornit, căci obiceiul lăsat de moș-strămoși cere ca în acest frumos început de 2020 să fie pusă temelia belșugului.

 Alegeți, flăcăi, cu mai multă grijă șiragul de piatră rară, căci în fiecare casă gospodari  cu inimi primitoare vă așteaptă pe voi, semănătorii.

 Să poposim la Ostrița, în pragul casei primarului Vasile ȚURCAN, să asternem cu sufletul, să semănăm cu inima fir de grâu în munca de primar al CTU Ostrița. Să trecem pragul casei, să cadă boabele de aur pe vatră, ca veșnicul dor omenesc. 

Ne-am așezat la masă, să gustăm și noi din sfînta pâine cu miros de glie și busuioc și un vin roșu din poamă. Dar nu-i vremea de șezut și de aceea îi dorim: 

Anul Nou cu spor și cu ajutor!… 

Se topesc umbrele nopții, ne îndeamnă zorii și iată-ne ajunși la Târnauca. Porțile larg deschise – semn al ospitalității la început de an – se adună cetele de semănători să-și facă datoria unică ce li s-a dat: să pună în brazdă bobul vieții. Să ne optim la Ion Cibotaru, directorul ȘM Târnauca. Dumnealui o lucrat o perioadă de timp în domeniul culturii, a fost director al Școlii de Muzică Herța. Iubește din suflet copiii. Anu me ei ne sunt viitorul vieții, viitorul țării etc.

De puțin timp e director, dar a dovedit să facă multe lucruri frumoase și bune pentru Școala Medie Târnauca. Deci, să aibă mereu parte de această bucurie în frumoasele porniri de stăpân al școlii: Să trăiți, să trăiți, Întru mulți ani fericiți!… Stau de veghe brazde răsturnate din ajun la gospodarii din Horbova. Îmbrăcați în costume de sărbătoare așteaptă să le vină semănătorii, să aducă și în casele lor grăunte sfânt, semn al belșugului, prosperității și veșniciei. Ne vine în cale harnicul Viorel Șvabu. Să intrăm și pe el, să-i fim oaspeți doriți, să aducem cuvinte înălțătoare, căci și dumnealui e plugar din temelie, deputat în Consiliul Raional. Așteaptă să-i cinstim casa cu lumina fermecătoare a firelor de aur purtate din neam în neam în leagănul vremii. Curg boabele în fața casei, sună clopotul spicelor coapte și întreaga familie Șvabu simte marea bucurie a unui început de an. Să fie liniște, belșug și fericire în această casă de gospodar: 

Să trăiți, să-nfloriți/ Ca meri, ca perii, La mijlocul verii./

 La anul și la mulți ani! 

Viorel GHIBA

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s