
Ana Apetrachioaie s-a născut în satul Mogoșești. Părinții Nicolae și Severina au dorit cu orice preț ca Anișoara să obțină studii muzicale. Domnul Nicolae o viață a lucrat pe tărâmul culturii, fiind director al Casei de Cultură Mogoșești.
Probabil, dragostea față de cântecul popular a moștenit-o de la tata. Dumnealui a cântat, la fluier, în Orchestra de instrumente populare ”Plaiul Herței” (conducător artistic maestrul Ilie Crâșmaru).
Fiind pasionată de cântec încă de pe când era elevă la școala din sat, a participat la zeci de manifestări culturale din raion și regiune. A fost solistă în Orchestra „Plaiul Herței”.
După absolvirea școlii, își continuă studiile la Colegiul Pedagogic din Cernăuți (specialitatea Muzica). Absolvește Facultatea de Pedagogie a Universității de Stat din Cernăuți. Cântecul popular românesc a adus-o la Centrul Bucovinean de Arte pentru Conservarea și Promovarea Culturii Românești (director Iurie Levcic).
A avut zeci de turnee în România, Polonia, Ungaria, Moldova. Peste tot unde a concertat, Anișoara a fost întâmpinată cu aplauze furtunoase de către spectatori.
E bucuroasă, că la Cernăuți a găsit adevărați oameni care țin la tezaurul folcloric.
A fi cântăreață nu e un lucru atât de ușor, cum se gândesc unii. Zile întregi de repetiții, o muncă încordată, ca apoi să ieși în fața publicului, iar el la rândul său să te aprecieze.
După cum am relatat, Anișoara a participat la zeci de manifestări culturale în raionul Herța, regiune, peste hotare.
A fost peste tot menționată cu diplome de onoare și locuri de frunte. Dumneaei dispune de o voce cristalină, o voce apreciată mult de spectatori.
În prezent dumneaei e profesoară de canto la Școala populară de artă „Ciprian Porumbescu”, din cadrul Centrului Bucovinean de promovare a cântecului popular. Să-i dea Bunul Dumnezeu cântece frumoase și cât mai mulți admiratorti!
Viorel GHIBA