Ca o pasăre din crânguri timpul repede mai zboară, Dar rămân în amintire anii cei frumoși de școală…

Anunțul că Școala Medie Horbova organizează tradiționala întâlnire cu absolvenții a răsfoit în cartea vieții multe pagini. Și  sâmbătă seara, 1 februarie 2020, la Căminul cultural această întâlnire a adunat peste 500 de absolvenți,  care împreună cu colegii și-au adus aminte cum a fost atunci, când fiecare din ei purta frumosul nume de elev al ȘM Horbova. Elevii claselor a XI-a, împreună cu profesorii-diriginți Sorina Olaru și Tatiana Cebotaru au invitat în scenă promoțiile anilor 1959/1960, 1969/1970, 1979/1980, 1989/1990, 1999/2000, 2009/2010. Prezența la lecția numită „Amintiri, amintiri…” a fost excelentă!  Totodată a fost o plăcere deosebită pentru promoțiile care și-au invitat colegii și profesorii din Moldova și România.

         Făcând o mică excursie în istoria școlii, putem spune că în anul 1959/1960 au absolvit instituția 20 elevi. Diriginte a fost Mihail Zilberștein. Veneau copii din satele Godinești, Horbova, Molnița, Hreațca, Herța.

         Cu 50 de ani în urmă ȘM Horbova au absolvit-o 50 elevi. Erau două clase: 10-A – 28 elevi cu diriginta Iacob Victoria și 10-B – 22 elevi împreună cu  dirigintele Gheorghe Ilii. In aceste clase își făceau studiile copii din satele Lunca, Lucovița, Horbova, Molnița, Movila, Hreațca, Țureni și Ostrița.

         71 absolvenți au pășit pragul școlii în lumea mare cu 40 de ani în urmă, insosiți de diriginții Zina Mânzatu și Vasile Mânzatu. Astă seară au avut-o alături și pe diriginta Zinaida Petrova.

         În anul 1989/1990 ȘM Horbova s-a mândrit cu 54 absolvenți care au fost îndrumați de diriginții Floarea Greniuc și Mihail Luchianciuc. Iar despre clipele petrecute în școala primară a relatat profesorul Gheorghe Daniliuc.

         Cum a fost cu 20 de ani în urmă pe când erau 64 de elevi, împreună cu diriginții Elena Banciu și Eugen Pascarel,  și-au amintit promoțiile anilor 1999/2000.

         Ajungând la cea mai tânără promoție – 2009/2010,  putem spune că au fost 42 de elevi. Diriginți erau Larisa Crâșmaru și Lidia |Moscalu.

         Oaspeții prezenți au fost felicitați de către dl director Alexei Verjac.

Iar profesorii și colegii de clasă care ne privesc printre stele, care au grijă de noi, ne îndrumează spre viitor și ne șoptesc „Adio…”,  au fost comemorați cu un minut de reculegere…

         Gazdele serii le-au  adus aminte de clipele frumoase ale copilăriei prin scenete, dansuri, căntece, poezii. Cuvânt de felicitare au avut și soliștii-elevi Nadejda Scalco, Stas Chiriac, Sabrina Palamariu, Bogdan Zgârcea.  Elevii-absolvenți au  ”ieșit la răspuns”, unde au petrecut câte o clipă de lecție prin diferite întrebări-răspunsuri, concursuri, jocuri. Au „frecventat” și diferite cercuri: teatral, literar, sportiv și, bineînțeles, foarte important pentru fiecare horbovean – cercul de dans.

         Ca o clipă s-au depănat acei 60, 50, 40, 30, 20 și 10 ani în ghemul care poartă un simplu  nume – VIAȚĂ. Aceasta și este lecția ei principală!

         Le mulțumim la toți absolvenții și le dorim realizări, curaj, inspirație, rezultate și multă-multă sănătate! Până la noi întâlniri!

                                                                    Ala ZGÂRCEA, Rodica ANDRIEȘ, moderatoare ale întâlnirii

Imagini de Mihai GROSU, artist fotograf

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s