Invitație la lectură

Titlu: Ce-ar fi dacă?: Răspunsuri științifice serioase la întrebări ipotetice absurde

Autori: Randall Munroe

Data publicării: 2018

Editura: Vivat

Nr. Pag: 320

Traducători: Elena Daskal

Limba: ucraineană

Categorie: non-ficțiune

Dacă ești o persoană căreia îi place să se gândească mereu și să-și pună diverse întrebări neobișnuite, atunci cartea „Ce-ar fi dacă?: Răspunsuri științifice serioase la întrebări ipotetice absurde” este potrivită pentru tine. Se dovedește ciudat, la prima vedere, întrebările pot fi destul de interesante pentru mulți oameni.

Autorul și-a folosit talentele de la benzile desenate, deoarece răspunsurile și întreaga carte sunt însoțite de schițe foarte amuzante, care o fac deosebită de felul său. De  asemenea, sunt descrise destul de ușor lucruri complexe – precum fenomene naturale, experimente fizice, reacții chimice, care pot dezvolta, îmbogăți și împrospăta gândirea copiilor, dar și a cititorilor adulți.

Motivul pentru care abordarea lui Munroe e o modalitate excelentă de a învăța despre știință este că el ia idei pe care toată lumea le înțelege într-un mod general și apoi explorează ce se întâmplă atunci când duceți aceste idei la limitele lor. De exemplu, știm cu toții ce este gravitația. Dar dacă gravitația Pământului ar fi de două ori mai puternică? Ori ce se întâmplă dacă ar fi de trei ori mai puternică, sau o sută? Privind întrebarea în acest fel, te face să te gândești la gravitate puțin diferit.

Un alt exemplu curios: nu mulți oameni și-ar pune întrebarea de la ce înălțime să arunce o bucată de carne pentru a ajunge pe pământ prăjită? Răspunsul ne este oferit în carte, descris teoretic și chiar însoțit de o schemă matematică, ușor de înțeles pentru oricine.

Așadar, dacă vrei cu ardoare  să știi cât de repede poți conduce  și totuși să trăiești, sau de câte piese Lego ar fi nevoie pentru a construi un pod de la Londra la New York, sau dacă putem face ca luna să-și schimbe culorile doar folosind câte o lanternă îndreptată spre ea de pe Pământ, dar și despre multe alte idei năstrușnice, citește această carte.

Mirela AMARIE

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s